Caffè Vergnano Barista Bajnokság
Augusztus végén került sor a Lupa Beach-en a Caffè Vergnano Barista Bajnokság hazai fordulójára. A Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértője által vezetett szakmai megmérettetésen a márka hét baristája mérte össze a tudását, hogy a verseny győztese október 17-én az olaszországi Chieriben képviselhesse a hazai szakmát a Caffè Vergnano Barista Világbajnokságon.
Magyarországon első ízben került sor a Caffè Vergnano márka professzionális versenyére, amin a márka magyarországi baristáinak krémje vett részt. Az indulók Gávris Iván, a Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértőjének mentorálásával 10 héten át készültek fel a megmérettetésre, ahol különböző kávékülönlegességek és kávé alapú koktélok készítésében versenyeztek.
A Casa del Caffè Vergnano egy tradicionális olasz családi vállalkozás. A santenai székhelyű cég Olaszország egyik legrégebbi kávépörkölője, története 1882-ig nyúlik vissza. Prémium minőségű, kiváló kávékból álló termékkínálata az olasz hagyomány és autentikusság tökéletes jelképe. A Coca-Cola HBC vállalatcsoport 2021 októberében vásárolt 30%-os részesedést a vállalatban és 2022 januárjában az elsők között Magyarországon kezdte meg a Caffè Vergnano prémium olasz kávétermékek kizárólagos forgalmazását. Az azóta eltelt időben a vállalat azon dolgozott, hogy a kiváló olasz espresso kávékultúrát a magyarországi közönséggel is megismertesse, a márkát választó vendéglátóipari partnereit pedig megtanítsa a magas minőségű kávéitalok készítésére, hogy a kávézókban a fogyasztók mindig legkiválóbb kávékkal találkozhassanak.
Ennek a folyamatnak az egyik kiemelten fontos eseménye a Caffè Vergnano Barista bajnokság hazai fordulója, valamint a megmérettetést megelőző, nem kevés munkával, tanulással járó felkészülési időszak. A versenynap délelőttjén, az első fordulóban a baristák espresso és tejalapú italokat, macchiatot és cappuccinot készítettek a zsűri és a közönség figyelő szemei előtt.
A versenyzőknek – 15 perc felkészülési idő után ugyanazon a gépen, ugyanabból a kávéból, ugyanazt a vizet felhasználva kellett elkészíteniük és szervírozniuk az italaikat. A zsűri tagjai minden mozdulatukat árgus szemekkel követték és bírálták el, természetesen az elkészült kávéitalok szemrevételezése és kóstolása mellett. A versenyzők a kávék készítése közben számoltak be a versenyre jelentkezéssel kapcsolatos motivációjukról, elmondták, hogy miként kerültek a barista pályára. Volt, aki élőszóban osztotta meg a közönséggel, hogy éppen mit és miért csinál, de az egyik versenyző még a kávékészítéshez választott háttérzenéről is anekdotákat mesélt.
A délutáni fordulóban egy különösen nehéz vaktesztre került sor. A versenyzőknek bekötött szemmel kellett az extraktok (ez a kávészemből az anyag kivonásának folyamata) minőségét azonosítaniuk: melyik helyesen, melyik alul- és melyik a túlextraktált, azaz már megégetett kávé.
A következő körben a baristák kávéalapú alkoholos koktélokat készítettek, megmutatva hozzáértésüket, színes egyéniségüket és kreativitásukat, így kerülhetett a zsűri és akár a közönség asztalára is Rézangyal pálinkás narancsleves kávékoktél, görögdinnye alapú kávés-rumos koktél, vodkás tonik espresso vagy épp almás-fahéjas whisky kávékoktél.
A zsűri elnöke a legmagasabban jegyzett magyarországi bíró Nagy-Bertók Anita volt. A zsűriben helyet kapott Fabio Dotti, többszörös olaszországi kóstolóbajnok, a Caffè Vergnano Barista Világbajnokság koordinátora, illetve körforgásban azon cégeknek – Szamos Marcipán, Mobil Petrol, BITE Bakery, Vitéz Kürtős, az 1882 kávézók és a Rampart Gasztronómia – a vezetői, ahonnan a versenyzők érkeztek. A zsűri munkáját a helyszínen a Coca-Cola HBC Magyarország két, kimondottan kávéértékesítéssel foglalkozó vállalati nagykövete technikai bíróként segítette.
A rendkívül szoros pontozásos versenyt végül Gubán Zsófia, a BITE Bakery baristája, a legfiatalabb induló nyerte, a képzeletbeli dobogó második helyére Hévizi Adorján, a Szamos Marcipán, a harmadik helyére pedig Boussaidi Zita, a Mobil Petrol baristája léphetett fel.
„Az, hogy a versenyt egy olyan barista nyerte, aki fél éve kezdte a szakmát és lenyűgözte tudásával a zsűrit, minden képzeletet felülmúl. De a Caffè Vergnano Barista Bajnokságnak hét győztese és egy nyertese van” – mondta Gávris Iván, a Coca-Cola HBC Magyarország kávészakértője. „A versenynap csak egy kicsúcsosodása volt a teljes felkészülési folyamatnak: itt minden barista hosszú utat járt be és önmagához képest óriási fejlődött – ez mindenkit győztessé tesz. Öröm számomra azt hallani, hogy a mentorálási folyamat végére egy adott helyen sokkal több kávé fogy: ez a barista kisugárzásának, magabiztosságának, szakmai tudásának köszönhető. Az eredmény tehát azonnal kézzelfogható üzleti szempontból és szakmai szempontból egyaránt.”
„Már az elején azt gondoltam, hogy ez a folyamat nem lesz könnyű. Úgy éreztem, hogy a többiekhez képest le vagyok maradva, hiszen nemrég, hat hónapja kezdtem csak el a kávéval foglalkozni. Ahogy teltek a felkészülés hetei, úgy kezdtem egyre jobban érezni magamon a fejlődést. Úgy voltam vele, hogy ezzel az egésszel én már csak nyerni tudok. Ugyanis rengeteg tudást, tapasztalatot szereztem és rengeteget fejlődtem. Számomra is meglepő, hogy hat hónappal ezelőtt még a kávé alapjait tanultam, most pedig vár rám egy világbajnokság. Ami előttem áll, nem egy könnyű feladat, ráadásul sok időnk sincs rá” – mondta Gubán Zsófia, a verseny nyertese.
Kapcsolódó cikkeink
Nébih: fémdarabok találhatók a Coca-Cola HBC Austria GmbH által gyártott egyes üdítőitalokban
Az osztrák hatóság az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén…
Tovább olvasom >280 milliárd forintos piacon fejleszti a reggelizés kultúráját a Caffè Vergnano és a Félegyházi Családi Pékség
A közelmúltban bejelentett együttműködés keretében a budapesti Budapart Piknikségben tartott…
Tovább olvasom >Termékvisszahívást rendelt el a Coca-Cola HBC Ausztriában
Elővigyázatosságból visszahívta fél literes kiszerelésű, különböző szénsavas italait a Coca-Cola…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >