Búzára cserélik a makói hagymát
Egyre kevesebb fokhagymát termesztenek Magyarországon. Makó térségében már inkább gabonát ültetnek fokhagyma és vöröshagyma helyett – írja a Népszabadság Online.
– Míg egy hektár búza megművelési költsége százezer forint, addig egy hektár fokhagymáé másfél-kétmillió forint – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Gubacsi Zoltán, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A szakember szerint a termesztőknek öt hektár alatt nem éri meg vesződni a fokhagymával, ezért Makó térségében inkább mást vetnek a földbe, például gabonát.
Gubacsi megjegyezte, nem ritkán fordul elő az is, hogy kínai fokhagymát csomagolnak át, és magyar termékként adják el azt.
Magyarország tíz éve még önellátó volt fokhagymából, jelenleg viszont annyi a behozatal Kínából és Spanyolországból, mint amennyit itthon termelünk. Gubacsi szerint a korábbiakhoz képest kisebb termésátlag várható. (nol.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Jó volt idén a búzatermés
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) júliusi előrevetítésében az előző szezonét 1%-kal…
Tovább olvasom >A makói hagyma hanyatlása: mi lesz a hagyományos hagyma sorsa?
A vöröshagyma a magyar konyha elengedhetetlen alapanyaga, amely nélkül szinte…
Tovább olvasom >Agrárminiszter: a magyarok kenyere 2024-ben is biztosított
A kenyér mindig és mindenhol a biztonság, a jövő és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >