Bútor- és enteriőrtrendek 2023

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2023. 11. 03. 12:36

Ahogy az éttermek világa folyamatosan változik, ugyanúgy a kedvelt vendéglátóhelyi bútorok is változnak évről évre, sőt, néha szezonról szezonra. Az új trendeket kutatva körbejártuk a világ meghatározó szakmai portáljait, arra is választ keresve, hogyan lehet e változásokhoz a legkisebb anyagi ráfordítással alkalmazkodni.

A cikk a Trade magazin 2023/10. lapszámában olvasható.

Az egyik évben az éttermek kárpitozott székeket, a következőben karfás szék a divat – az átlag-étteremtulajdonos számára ijesztő helyzet! Nem kell azonban a legújabb trendeket szó szerint követni, naprakész maradhat egy hely, ha a trendi elemeket beépíti az éttermi dekorációba. Íme, amire 2023-ban és azon túl is figyelni kell!

Elmúltak azok az idők, amikor egy étteremben minden bútornak egyformának kellett lennie. Nem probléma az eklektikusság: „szabad” keverni a különböző ülőalkalmatosságokkal különféle struktúrákkal és anyagokkal. A legjobb, ha a vendég választ, székre, padra vagy boxba akar ülni.

Rusztikus a modernnel – a stílusok is ötvözhetők: az éttermi design egyik jelenlegi nagy divatja az ipari elemek, például a szabadon hagyott csövek és fémfelszerelések kombinálása az újrahasznosított fa rusztikus hangulatával.

Ugyan 2023-ban mindennek az alapja a stílus és az elegancia kombinálása a kényelemmel, de az első így is a kényelem! Az emberek a COVID óta hosszabb időt töltenek az éttermekben, mint korábban, de senki sem fog sokáig ülni (és rendelni) ott, ahol a székek nem kényelmesek.

Ha már adottak a székek, akkor kerülhetnek rájuk párnák. Még a fine dining éttermekben is inkább olyan ülőhelyeket talál a vendég, amelyek inkább a kényelemre, mintsem a formális kialakításra helyezik a hangsúlyt. A vendéglősök kényelmes kárpitozott székeket, teakfa kültéri székeket és más, az egyszerűség és a kényelem által meghatározott bútorokat választanak.

És ha már étterem: a bútorzat leglényegesebb darabja az asztal. Idén a számos izgalmas új trend mindenki számára, aki csak üzlete frissítésében gondolkodik, hozott valami újat – a modern stílusoktól a klasszikus formatervezésig.

A modernebb megjelenést kedvelők között egyre népszerűbbek a karcsú sziluettekkel és merész színekkel rendelkező asztalok. A legújabb trend a hagyományos anyagok, például a fa vagy a márvány ötvözése az egyedi jelleget kölcsönző fém „ékezetekkel”.

Az is természetes, ha a tulajdonos nem akar új bútorokat venni az enteriőr minden módosításakor, ezért a hívószó ma a funkcionalitás. Érdemes többfunkciós, sokoldalúan használható székekben, padokban, bárszékekben, vagy éppen moduláris boxhatároló elemekben gondolkodni. Az asztalok is lehetnek többféleképpen használhatók – például megfordítható lappal –, bővíthetők vagy összehúzhatók.

Színek, stílusok, struktúrák keverednek a londoni Circolo Popolare étteremben

Igények és választások

A fogyasztók egyre tudatosabbak a környezetvédelmi kérdésekben, és olyan éttermeket választanak, amelyek tükrözik elveiket. Így a fenntartható anyagokból, például bambuszból, rattanból, újrahasznosított fából, újrahasznosított műanyagból vagy parafából készült bútorokat használó éttermek sokaknál előnyt élveznek választáskor.

2023 egyik érdekes trendje volt a falak „zöldülése” – nevezik őket beltéri kerteknek, zöld falaknak, függőleges kerteknek vagy függőleges farmoknak is. Ezek nemcsak behozzák a tárt térbe a természetet: az egészséges és a natúr ételeket kínáló éttermek esetében koncepcióként is vonzók – a világ számos fine dining éttermében már most is megtalálhatók. Ráadásul azok, akik a helyi termékekre építik ételeiket (és filozófiájukat), számukra nincs is helyibb, mint saját fűszernövények és zöldségek termesztése.

Egyformaság, összetéveszthetőség – az utolsó, amire a tulajdonos vágyik. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy egyedi, testre szabott bútorokat gyártasson étterme számára, a standard bútorok is testre szabhatók, például ritkán használt színek választásával. Apró, kreatív változtatások végezhetők a hagyományos kereskedelemben kapható bútorokon – legyen szó színről, stílusról vagy anyagról, a lényeg az egyediség.

Az önkifejezés legdidaktikusabb eszközei a vendéglátóhelyeken is a műalkotások és a dekoráció, ugyanakkor ezek modernséget és naprakészséget is sugároznak. Sok étterem választja a merész és absztrakt műalkotásokat, amelyek kiemelkednek a semlegesebb környezetből. A jellegzetes, mintás tapéták is kedveltek – vizuálisan érdekesebbé és stílusosabbá tehetnek bármilyen teret.

Enteriőr

Vintage & modern design keveredik azokban az enteriőrökben, amelyekhez a tervezők az 1950-es és 1960-as évek bútoraiból merítettek ihletet, miközben olyan kortárs elemeket használnak, mint a szabadon hagyott tégla akcentusfalak és a fémszínű elválasztóelemek. A régi és az új keveréke időtlen és mégis aktuális benyomást kelt az étkezők körében.

Egy másik éttermi tervezési trend a struktúrák hangsúlyozása – különleges linóleumpadló és faborítás, textihuzatú bútorok, akcentusvilágítás és más stílusok kombinálása a réteghatások létrehozásának céljával.

A közeljövőben várhatóan olyan éttermi belső tereket is láthatunk majd, amelyek ugyanolyan fényűzőek és pazarok, mint a bennük felszolgált ételek. Mivel az éttermek az étkezés kivételes élményét igyekeznek nyújtani, a belsőépítészeti elképzelések és trendek értelemszerűen fejlődni fognak, és új formákat öltenek. Végső soron a siker kulcsa a kényelmes ülőhelyek és a vonzó belsőépítészet kombinációja, amely kellemes légkört teremt az étkezők számára.

A mai éttermek közül sokan kombinálják a bútorokat, a designt, a művészetet és az étlapokat, amelyek hozzájárulnak egy komolyabb, márkaépítő narratívához arról, hogy mit képvisel az adott hely és miért. A jelenlegi éttermi designtrendek a helyiség értékeit és esztétikáját gyakran a felszolgált ételek történetének részeként kommunikálják. Természetesen ez a filozófia sokféle formát ölthet, alkalmazhatja az ínyenc étterem, a gasztropub és a szerényebb büfé egyaránt.

Bár a stílusok jöhetnek és mehetnek, a legjobb éttermek ragaszkodnak ahhoz a fajta bútorhoz, amely képviseli a márkájukat és az ételeiket, nem pedig a trendeket követik. Választaniuk olyan tényezők alapján kell, mint a gyalogosforgalom, a belsőépítészeti sajátosságok és a célcsoport. A legjobb eredetinek maradni, hűnek preferenciáinkhoz – a trendeket érdemes a szakemberekre hagyni.

Mind az orvosi, mind a vendéglátóiparban egyre nagyobb a bizalmatlanság a fogyasztók és az általuk fogyasztott termékek vagy szolgáltatások között. Az étkezők minden eddiginél alaposabban elemzik az összetevőket és az elkészítési módszereket. A bizalom kiépítésére és az átláthatóság megjelenítésére törekedve sok étterem nyitott konyhákat és alaprajzokat épített be a tervezésbe, hogy az étteremlátogatók betekinthessenek a konyhába.

A nyitott konyhák nemcsak azt teszik lehetővé, hogy a vendégek láthassák, hogyan készül az étel, hanem egyfajta szórakozást is nyújtanak, és bevonják őket az ételkészítés élményébe. A nyitott konyha egyúttal egy sokkal magával ragadóbb élményt is lehetővé tesz, mivel a vendégek láthatják, érezhetik és hallhatják, ahogy az étel elkészül. //

 

Tervezői szemmel

Bakos-Tóth Gabriella, a Coninvest bútorüzletág vezetője 20 éve dolgozik a szakmában, trendeket meghatározó kiállítások vendége – a szakembert friss benyomásairól, tapasztalatairól kérdeztük.

Bakos-Tóth Gabriella
bútorüzletág-vezető
Coninvest

Ma az éttermek számára nagyon fontos jelszó lett a fenntarthatóság a vendégterek berendezésénél is. A természetközeliséget hangsúlyozó színek, anyagok, minták dominálnak. Nagyon sok zöld, sok fa, egyszerű, letisztult formák jellemzőek. Mindezek mellett azonban az egyediség is fontos szempont maradt. Örömmel fogadom, hogy az ügyfeleink kezdik belátni, hogy hiába szűkül a költségkeret a megvalósítás végére, az egyediség és igényesség akkor is kihagyhatatlan szempont a vendégtér befejezésekor. Szívből ajánlom a vendéglátósoknak, hogy merjenek bátran körülnézni a piacon, hogy minél sokszínűbb belső terek és teraszok születhessenek! Régebben még előfordult, hogy sokaknak nagyon hasonló volt a vendégtere, ma már ez könnyen elkerülhető.

A zöldre, természetközeliségre való törekvés miatt sok virágtartó, növény kerül a vendégterekbe, sokan döntenek a természetes anyagok és formák mellett, illetve az újrahasznosított anyagokból készült bútorok közül is egyre többen válogatnak. A gyártói oldalon jellemző, hogy a tervezők a régi bútorokat újragondolják és modern formába öntik.

A Coninvest kínálatában európai gyártmányú, utánrendelhető és minőségi közületi bútorok találhatóak – ezek a partnerekkel történő hosszú távú kapcsolat miatt mind fontosak. Alapvetően a négy fő beszállítónkra koncentrálunk, de a megrendelő igényeihez igazodva javaslunk további gyártóktól is bútorokat. Minthogy jó alvállalkozóink vannak asztalos, kárpitos, grafikai kivitelezés területén, így ezzel is tudjuk segíteni, hogy egy helyen oldjuk meg az elképzeléseiket. Épül az új, modern nagy térrel rendelkező bemutatótermünk új sóskúti irodaépületünkben, ahol bővülő mintakészlettel, színmintákkal végre teljessé válik bútorüzletágunk.

És a jövő? A természetközeliség, fenntarthatóság mellett az éttermek vendégtereiben a futurisztikus elemek, legmodernebb technológiák is megjelennek, amelyek mind a vendégélményt fokozzák, teszik különlegesebbé. Olyan látványelemekkel is találkozhatunk, mint a 360 fokos vetítés a vendégtér falán körbe, vagy a fehér abroszon megjelenő interaktív vetítések. //

Kapcsolódó cikkeink