Burgonyanapokat rendeznek Gyenesdiáson

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 16. 11:05

A keszthelyi Burgonyakutatási Központ saját nemesítésű fajtáit mutatják be, szaktanácsadások tartanak, krumplis ételeket sütnek-főznek és kóstoltatnak szombaton Gyenesdiáson, a burgonyanapon.

burgonya

A negyedik alkalommal megrendezendő program célja a burgonyafogyasztás népszerűsítése, a saját nemesítésű keszthelyi fajták megismertetése és a gasztronómiai lehetőségek bemutatása – mondta el a PE Burgonyakutatási Központ igazgatója az MTI-nek.

Polgár Zsolt hozzátette: a burgonyanapon a legeslegújabb keszthelyi fajtákat – az Aranycsipkét és a Botondot – is bemutatják. Mindkettő korai érésű, rózsahéjú, mutatós kinézetű fajta, nagyra nőtt gumóik szépek, formásak.

Az MTI kérdésére elmondta: minden új fajtának “találó”, a tulajdonságaira leginkább jellemző nevet keresnek. Az öt-hat éve forgalomba került Balatoni rózsa például a származási helyéről kapta a nevét, az idén elfogadott Botond pedig valószínűleg “ütős fajta” lesz, ezzel a névvel – és természetesen a jó tulajdonságaival – betörhet majd a magyar és a külföldi piacra – hangsúlyozta Polgár Zsolt.

A kutatási intézetben az elmúlt években négy-öt új burgonyafajtát nemesítettek. Olyan tulajdonsággal rendelkező fajtákat termelnek, amelyek leginkább megfelelnek az elvárásoknak. A termelők számára elsődleges, hogy a burgonya korai érésű, nagy termőképességű, a betegségekkel szemben ellenálló legyen. A fogyasztók elsőként a “szemrevalóságot” – a krumpli legyen rózsahéjú, lehetőleg szabályos formájú – tartják a legfontosabbnak,és csak ezt követően vizsgálják a “belső tartalmat”, vagyis milyen az íze, mennyire lisztes, mennyire fő szét.

A vásárlók többsége a rózsahéjú, sárgahúsú fajtákat kedveli. Az elmúlt öt-hat hat évben forgalomba került keszthelyi fajták – a Balatoni rózsa, a Katica – a felsorolt tulajdonságok mellett korai érésűek, szabályos formájúak, az enyhén lisztes, Démon-fajta pedig sütésre és főzésre egyaránt alkalmas – emelte ki a kutatási Központ igazgatója.

A gyenesdiási rendezvényen a keszthelyi fajtákból készült burgonyás ételeket meg is kóstolhatják a résztvevők, a főzőversenyen pedig kipróbálhatják a gasztronómia lehetőségeket. Az alapanyagot a kutató intézet adja, a csapatok két-három keszthelyi fajta közül választhatnak.

A burgonyának egyébként “ezer és egy elkészítési módja van”. A csapatok tetszésük, fantáziájuk és kreativitásuk szerint készíthetik el a kedvenceiket: a tócsi, a paprikás krumpli, töltött burgonya számos változatát, a törtburgonyával készült gombócot, juhtúróval, pirított szalonnával tálalt sztrapacskát, burgonyás rétest. Az elmúlt években krémlevest is főztek burgonyából, de fantázianévvel is készültek már gyönyörű, ízletes burgonya-kreációk. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink