Bulgária az Európai Bizottsághoz fordul élelmiszerügyben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 22. 13:15

Bulgária felkéri az Európai Bizottságot, hogy állapítsa meg, hogy a multinacionális vállalatok a nyugat-európainál rosszabb minőségű élelmiszert szállítanak-e az új EU-tagállamokban – közölte az EurActiv hírügynökség bolgár partnerére, a Dnevnikre hivatkozva.

Az élelmiszerek minőségével kapcsolatos vita a szlovák fogyasztóvédelmi hatóság által végzett kutatás nyomán tört ki, amely a multinacionális vállalatok által egyes országokba szállított élelmiszerek minőségét vizsgálta. A Németországba, Ausztriába, Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra, Romániába és Bulgáriába szállított és bevizsgált termékek közül egyedül a Milka csokoládé minősége bizonyult azonos színvonalúnak. A vizsgált termékek között voltak a Coca-Cola üdítőitalai, a Kotányi bors és pirospaprika, Nescafé Gold instant kávé, Jacobs Krönung szemes kávé és a Tchibo Espresso kávé. A gyártók szerint termékeik minősége nem tér el országonként, de a receptek a fogyasztói igényeknek megfelelően különbözőek lehetnek. Néhányan beismerték, hogy Kelet-Európában olcsóbb alapanyagokból dolgoznak, de állításuk szerint ez nem befolyásolja az ízt és a minőséget.

Miroszlav Najdenov bolgár földművelésügyi és élelmiszerügyi miniszter szerdán bejelentette, hogy Bulgária hivatalosan felkéri az Európai Bizottságot, hogy állapítsa meg, hogy a multinacionális vállalatok a nyugat-európaihoz képest valóban rosszabb minőségű élelmiszereket szállítanak-e az új tagállamokba – közölte az Euractiv bolgár partnerére hivatkozva. Az élelmiszerügyi miniszter szerint abnormális lenne, ha kettős mércét alkalmaznának az EU-ban értékesített élelmiszer-ipari termékek esetén és ha valóban minőségbeli eltérés jelentkezne a tagállamok között.

Najdenov az után tette meg bejelentését, hogy a szlovák kutatásban említett cégek képviselőivel találkozott, akik spekulatívnak nevezték a bemutatott eredményeket. Najdenov közölte, hogy az EU megfelelő hatóságait fogja felkérni döntőbírónak. A miniszter kijelentette, hogy ha Bulgáriát valóban másodrangú tagállamként kezelték, akkor jogi útra fogja terelni a kérdést. Az országban forgalmazott termékeket mélyreható minőségi vizsgálatnak fogják alávetni, mivel a bolgár vásárlóknak joguk van tudni, hogy az azonos márkanév alatt forgalmazott termékek esetén alacsonyabb minőségre számíthatnak-e, mint Nyugat-Európában – írja az origo.

Kapcsolódó cikkeink