Buffett pályára lépett a Kraft-Cadbury meccsen

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 07. 00:03

Warren Buffett, a világ legsikeresebb befektetője – akinek holdingcége 9,4 százalékos részesedéssel a Kraft Foods élelmiszeripari konszern legnagyobb tulajdonosa – kritizálta a cég felvásárlási ajánlatát a brit Cadbury édesipari cégre.

„A részvényes, aki igent mond az akvizícióra, egy olyan óriás tranzakcióra bólint rá, amelyről nem tudja mennyibe kerül és hogyan lesz kifizetve” – jelentette ki Buffett. Szerinte a Kraftnak nem szabadna alulárazott részvényeivel fizetnie a Cadburyért.
Mint ismeretes, Irene Rosenfeld, a Kraft vezérigazgatója 3 hónapos állóháború után, december 4-én 17 milliárd dollárt ajánlott a csokicég részvényeiért. A Cadbury menedzsmentje elutasította az ellenséges felvásárlási ajánlatot, mondván, az alulértékeli az árbevétel- és profitnövekedés előtt álló Cadburyt.
A Wall Street Journal Europe legfrissebb elemzése szerint nem egyértelmű, hogy Buffett a Cadbury-ügylet ellen vagy mellette kardoskodik, bejelentésével ugyanis a Cadbury részvényeseit célozta meg, akik február 1-jén döntenek arról, hogy eladják-e papírjaikat a Kraftnak. Buffett arról nevezetes, hogy portfoliócégeinek „menedzsmentjébe fektet be” és szabad kezet ad a jól vezetett vállalatoknak. Ezért is elképzelhető, hogy megnyilvánulásával „rossz rendőrként” segíti Rosenfeld asszonyt, és szavai kijózaníthatják a magasabb vételárban reménykedő Cadbury-tulajdonosokat. Ezt a feltevést támasztja alá a Kraft közleménye is, mely szerint a cég vezérigazgatója napi kapcsolatban áll a főrészvényessel, aki, ha ellene van, akár a színfalak mögött is elgáncsolhatná az akvizíciót – írja a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink