Budapesti éttermek: csillagra várva

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 07. 00:04

Budapest felkerült a gasztronómia térképére: tavasszal legalább egy fővárosi étterem Michelin csillagot kaphat. A világhírű kiadvány minősítői több fővárosi étteremben jártak, s a vacsora végén fel is fedték magukat.

Egyre nagyobb presztízs övezi a színvonalas magyar éttermeket, tavaly sorban kapták az elismeréseket a fővárosi vendéglősök. Késő ősszel a neves francia étteremkalauz, a GaultMillau a Váci utcai Babel Delicatesse és a terézvárosi Fausto’s éttermeknek adott két séfsapkát. Szakértők úgy tartják: e minősítés egy Michelin csillagnak felel meg.
„A nemzetközi gasztronómiai szakma egyre jobban érdeklődik Magyarország iránt. A GaultMillau több helynek adott egy séfsapkát, s kiadványába további éttermek is bekerültek séfsapka nélkül, pontszámmal” – mondta el a Népszabadságnak Jókuti András szakújságíró, aki maga is részt vett az étteremkalauz ausztriai bemutatóján.
A szakmabéliek szerint a Costes étterem az egyik esélyes arra, hogy tavasszal csillagot kapjon a Michelintől, amelynek minősítői az ősszel Budapesten jártak. A Costes mellett a Babel, a Fausto’s, a Tigris és a Bock Bistro is azon éttermek között volt, amelyekről jó tapasztalatokat szereztek. A Tigris és a Bock Bistro tulajdonosai a Népszabadságnak meg is erősítették a látogatás tényét. Arról számoltak be, hogy a minősítők a számla rendezése után megkeresték az üzletvezetőt, felfedték magukat, majd néhány perces diskurzust folytattak vele az étterem koncepciójáról.
Jókuti András szerint a minősítők csak olyan helyen leplezik le magukat, ahol jó tapasztalatokat szereztek. Ez még nem garancia arra, hogy csillagot is kap az adott étterem, de mindenképpen szakmai elismerés – írja a Népszabadság Online.Kapcsolódó cikkeink