Budapesten gyűlnek össze a világ nagybani piacosai

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 02. 08:03

A magyar fővárosban rendezi meg 2015. évi konferenciáját a WUWM, a nagybani piacok nemzetközi érdekvédelmi szövetsége. A mindig más helyszínen megtartott eseménysorozat rendkívüli lehetőséget biztosít az adott nagybani/fogyasztói piac és a vendéglátó város/ország bemutatkozására.
BNP-logo-times_opt

A World Union of Wholesale Markets (WUWM) jövő évi világtalálkozójának tervezett időpontja: 2015. május 27–29., témájául pedig a nagybani piac és a kiskereskedelmi piacok együttműködése, népszerűsítése szolgál. A rendezvényt a Budapesti Nagybani Piac Zrt. és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága közösen szervezi.

Az esemény Budapest számára egy remek promóciós lehetőséget kínál: a konferencia programjába tervezett látogatások lesznek beiktatva a világ számos pontjáról érkező piaci szakemberek számára. Ennek keretében bemutatásra kerül az agglomerációt ellátó Budapesti Nagybani Piac és a tavalyi évben Európa legjobb piacának megválasztott Nagycsarnok is. Ezenkívül választható programként megtekinthetőek a városban üzemelő kiskereskedelmi piacok, így a Bosnyák téri és a Fehérvári úti Vásárcsarnok is.

A konferencia egyik apropóját adhatja, hogy a CNN Travel a Budapest egyik fő turisztikai látványosságát jelentő Nagyvásárcsarnokot választotta Európa legszebb és legjobb piacának.

A WUWM szerepe

A világ nagybani piacainak szövetségét 1958-ban alapították Németországban, azzal a céllal, hogy a nemzetközileg számos piacot veszélyeztető tényezőket a legpontosabb módon ki tudják szűrni, és közös erővel lépjenek fel a nagybani/fogyasztói piacok megmentése érdekében. Céljai közé tartozik a tagságot alkotó piacok megismerése, a tapasztalatok megosztása és a kereskedelmi rendszerben, lakossági fogyasztásban, elosztásban elfoglalt központi szerepük hangsúlyozása. A WUWM jelenleg 45 ország közel 200 tagszervezetével működik.

Feladata a közös programok támogatása mellett az Európai Unió hatáskörébe tartozó, piacokat érintő szabályozások figyelése, valamint a lobbitevékenység. Az 1990-es évektől kezdve a szervezet számos konferenciát rendez a világ több pontján, elősegítve ezzel az egyes piacok közötti információáramlást, eszmecserét. Minden egyes konferenciának meghatározott témája van, melyet a világ különböző pontjain lévő piaci vezetők értékelnek, megvitatnak, valamint megosztják tapasztalataikat.

Védnök és támogató: a Főváros

„WUWM Retail Section” név alatt a nagybani piacok mintájára épülő, de kiskereskedelmi piacokat tömörítő szekciót 2008-ban alapították meg a WUWM szervezetén belül. Célja a világ híres, hagyományos élelmiszerpiacainak összefogása, a technológiai, üzemeltetési, környezetvédelmi tényezők és a szaktudás megosztása. A Budapesti Nagybani Piac Zrt. 1991-ben, míg a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága 2009-ben csatlakozott a szervezethez.

A WUWM-konferenciák évente kétszer kerülnek megrendezésre a tagországok által biztosított helyszíneken. Egy-egy rendezvényen 120-180 résztvevő van jelen az általában háromnaposra tervezett eseményen.

A 2015. évben megrendezésre kerülő WUWM-találkozón társaságainknak lehetőségük lenne az elmúlt időszak beruházásain, fejlesztésein keresztül a régió, szélesebb körben az EU és a világ vezető országai előtt „öregbíteni” jó hírnevünket, bemutatni országunk fővárosát, amelyre méltán lehetünk büszkék.(x)

Kapcsolódó cikkeink