Budapesten Európa és Közép-Ázsia vezető mezőgazdasági statisztikusai

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 03. 11:01

A megalapozott szakpolitikai döntésekhez megbízható és széleskörű statisztikák szükségesek – és ez különösen igaz a mezőgazdaság esetében. A hét folyamán a régió 20 országából érkező statisztikusok vitatják meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) legújabb erre vonatkozó ajánlásait és adatgyűjtési módszereit, melyek a közelmúltban az új agrárcenzus világprogram keretében jelentek meg.

mezog stat

1945 óta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), melynek regionális irodája Budapesten található, tízéves globális programok révén támogatja a mezőgazdasági összeírások végrehajtását. A most kezdődött 2020-as ciklusban gyűjtenek adatot a mezőgazdaság környezeti hatásáról, az üvegházhatásúgáz-kibocsátásról, a növénytermesztés intenzitásáról, a földbirtokok tulajdonosi struktúrájáról, a földhasználatról, öntözési módszerekről és az ahhoz használt víz forrásáról, a halászatról, haszonállattartásról és természetesen a gazdaságok számáról és méretéről.

Az új irányelvek, melyeket a FAO statisztikai egysége dolgozott ki, újszerű és költség-hatékony módszereket kínálnak az adatgyűjtéshez, a mezőgazdasági és a lakossági cenzus összekapcsolásához és az adatok szélesebb körű terjesztéséhez.

„A FAO agrárcenzus és –felmérés egysége több mint két évig dolgozott az új kör ajánlásain, amit megelőzött az országokkal és érintett szervezetekkel való konzultáció,” mondta Giorgi Kvinikadze, a FAO európai és közép-ázsiai regionális irodájának statisztikusa Budapesten. „Az irányelveket most nyolc ilyen találkozó során mutatjuk be szerte a világon, hogy segítsük megérteni az új megközelítés lényegét.”

A nemzeti mezőgazdasági összeírások sok területre kiterjedő forrását kínálják a statisztikai adatoknak, melyek a döntéshozatalt segítik. A FAO ajánlásokhoz révén, melyeket minden 10 évben adnak ki, biztosítható, hogy az így nyert adatok nemzetközileg is összevethetők lesznek, elemezhetővé válnak globális trendek és teljesítmények.

„A kutatásról, üzletről, befektetésről és nemzeti szakpolitikákról hozott döntéseknek megalapozottnak kell lennie,” mondta a FAO grúz nemzetiségű szakértője. „Napjainkban a mezőgazdasági összeírás kínálja a legteljesebb információt a mezőgazdaság szerkezetéről, és az egyetlen statisztikai forrás, amely a szektorról részletekbe menő képet fest, legyen szó az ország egészéről vagy csak egy területi egységéről.”

Az április 3-án kezdődő és egész héten át tartó találkozón – a hazai szakértőkön kívül – a következő országok képviselői vesznek részt: Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Georgia, Izrael, Kazahsztán, Kirgizisztán, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Moldova, Montenegró, Oroszország, Örményország, Szerbia, Tádzsikisztán, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna és Üzbegisztán.

 

Kapcsolódó cikkeink