Budapest 11 bevásárló utcájában a vállalkozások mintegy 90 százaléka élte túl a járványt

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 05. 13. 11:50

A Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) által összefogott 11 budapesti bevásárló utcában a vállalkozások mintegy 90 százaléka élte túl a koronavírus-járványt, és egyre több helyen csökken a kiadó-eladó üzletek száma – közölte csütörtökön a BUM az MTI-vel a május elején végzett kutatása alapján.

 

Haris köz, forrás: retail.hu

A Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) Budapest 11 utcáját, városrészét fogja össze, ide tartozik az Art&Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca), a Haris bazár (Haris köz), a Király utca, a KultUnio (VI. és VII. kerület multikulturális negyede), a Liszt Ferenc tér, a Mikszáth tér és környéke, a Piacok, a Pozsonyi Piknik (Pozsonyi út) és a Ráday Soho (Ráday utca).

A felmérés szerint a BUM-hoz tartozó utcák 182 üzletéből már csak 29 tart zárva, ők még kivárnak, felkészülnek és felújítanak.

A válaszadók elmondták, a nyitás ellenére küzdenek problémákkal, melyek közül a legsúlyosabb a vendéghiány, amit a munkaerőhiány, majd a bérleti díj felhalmozódása követ.

A válaszadók szerint a legnagyobb segítséget az jelentené, ha meghosszabbítanák a június 30-án lejáró bérleti díj kedvezményt, moratóriumot, továbbá ha a bértámogatásokat is fent lehetne tartani legalább őszig, mert a vendégek alacsony száma miatt hosszú távon nem tudják kitermelni a működési költségeket – közölte a BUM.

A felmérés szerint a válaszadók megfelelő segítséget látnak a marketinglehetőségek kiszélesítésében, a közös utcai rendezvényekben, a külföldi turisták visszatérésében is.

Király Gabriella, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által létrehozott BUM bevásárlóutca menedzsere a közleményben elmondta, problémát jelent a munkaerőszerzésben, hogy a vidék, főleg a balatoni vendéglátás magas béreket ígérve elszívja a képzett munkaerőt.

Hozzátette, a beltér használatáhez szükséges védettségi igazolvánnyal kapcsolatban nincs sok tapasztalat a vendéglátóhelyeken, a konfliktusokat úgy igyekeznek megelőzni, hogy elsősorban a teraszon ültetik le a vendégeket. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink