Búcsúzhatunk az olcsó hústól és tejtől
Az élelmiszeripar globális átalakuláson megy keresztül, és ennek hatásai már 20-30 év múlva érezhetőek lesznek mindennapi étkezéseinkben. Szöllősi Réka élelmiszer-politikai elemző szerint az óriási állattartás és az antibiotikumok túlzott használata már most is fenntarthatatlanná teszi az ipart. A Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy az étkezésünkkel kapcsolatos gondolkodásmódunknak is át kell alakulnia ahhoz, hogy szembenézhessünk a környezeti kihívásokkal.

Még csak most jönnek az igazi kihívások
A karácsony, az év legnagyobb étkezési ünnepe, általában a túlevésről szól. Az étkezési szokásainkat, a vásárlási szokásainkat és az áruinkat is meg kell vizsgálnunk, figyelembe véve a környezeti károkat, amelyek az élelmiszerek előállításával járnak. Szöllősi hangsúlyozza, hogy az evés örömforrását kell átgondolnunk, mert csak így tudunk szembenézni az élelmiszeripar környezeti kihívásaival.
Az élelmiszer-fogyasztásunknak változnia kell mind gazdasági, mind környezeti okokból. Az elkövetkező években várhatóan kevesebb állati eredetű termék fog kerülni az étrendünkbe. A fenntartható étkezés nemcsak környezeti, hanem gazdasági értelemben is fontos. A húsfogyasztás mellett a növényi alapú ételek is előtérbe kerülnek, hiszen egészségesebbek és olcsóbban előállíthatók.
Az ünnepek alkalmával is fontos a tudatos fogyasztás. Bár az étkezés összetartozást erősítő, tradíciókat ápoló eszköz lehet, a pazarlásveszély is fennáll. Az előre tervezés és a tudatos választás segíthet elkerülni a túlfogyasztást. Szöllősi hangsúlyozza, hogy az ünnepek alkalmával is megőrizhetjük gasztronómiai hagyományainkat, miközben figyelünk az élelmiszerpazarlásra és a fenntarthatóságra.
Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának környezeti hatásai kiemelkedőek. A haszonállattartás és az ehhez kapcsolódó élelmiszerek termelése jelentős erőforrásokat és mezőgazdasági területeket használ fel, hozzájárulva a környezeti problémákhoz. Az állati eredetű fehérjék ára tovább emelkedik, míg a növényi alapú élelmiszerek könnyebben és olcsóbban előállíthatók.
Az élelmiszeripar átalakulása hosszú távon a fenntartható és tudatos étkezés felé mutat. Az embereknek szembe kell nézniük az élelmiszerpazarlással, az étkezési szokásaikkal és az ipar környezeti kihívásaival. Az ünnepek ideálisak arra, hogy a tudatos fogyasztók változtassanak szokásaikon, miközben megőrzik gasztronómiai hagyományaikat. Az étkezés nemcsak örömforrás, hanem felelős választás is a jövőnk érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar fogyasztók továbbra is árérzékenyek, de egyre fontosabb a környezetvédelem
A PENNY évek óta következetesen vezet be olyan fenntartható megoldásokat,…
Tovább olvasom >Újraindul a Balaton fenntarthatósági programja, a tó kotrása
Kormányhatározat jelent meg arról, hogy másfél milliárd forintos keretösszegből újraindulhat…
Tovább olvasom >Következő generációs épületgépészeti megoldás a fenntarthatóságért
A globális fenntarthatósági elvárásokra reagálva új épületgépészeti megoldást mutatott be…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves összevetésben egyaránt nőttek a termelői árak júniusban
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi és éves szinten…
Tovább olvasom >Jelentős egyszerűsítés: akár 57%-kal csökkenhet az adatpontok száma a vállalati fenntarthatósági jelentésekben
Az EFRAG tervezete alapján nagyfokú egyszerűsítések jönnek az ESRS szabványokban,…
Tovább olvasom >Átlagosan nem emelkedtek az árak az Auchanban tanszervásárában tavalyhoz képest
Kezdetét vette a tanszervásár az Auchanban, ahol idén nem kell…
Tovább olvasom >