Búcsúzhatunk az olcsó hústól és tejtől
Az élelmiszeripar globális átalakuláson megy keresztül, és ennek hatásai már 20-30 év múlva érezhetőek lesznek mindennapi étkezéseinkben. Szöllősi Réka élelmiszer-politikai elemző szerint az óriási állattartás és az antibiotikumok túlzott használata már most is fenntarthatatlanná teszi az ipart. A Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy az étkezésünkkel kapcsolatos gondolkodásmódunknak is át kell alakulnia ahhoz, hogy szembenézhessünk a környezeti kihívásokkal.
A karácsony, az év legnagyobb étkezési ünnepe, általában a túlevésről szól. Az étkezési szokásainkat, a vásárlási szokásainkat és az áruinkat is meg kell vizsgálnunk, figyelembe véve a környezeti károkat, amelyek az élelmiszerek előállításával járnak. Szöllősi hangsúlyozza, hogy az evés örömforrását kell átgondolnunk, mert csak így tudunk szembenézni az élelmiszeripar környezeti kihívásaival.
Az élelmiszer-fogyasztásunknak változnia kell mind gazdasági, mind környezeti okokból. Az elkövetkező években várhatóan kevesebb állati eredetű termék fog kerülni az étrendünkbe. A fenntartható étkezés nemcsak környezeti, hanem gazdasági értelemben is fontos. A húsfogyasztás mellett a növényi alapú ételek is előtérbe kerülnek, hiszen egészségesebbek és olcsóbban előállíthatók.
Az ünnepek alkalmával is fontos a tudatos fogyasztás. Bár az étkezés összetartozást erősítő, tradíciókat ápoló eszköz lehet, a pazarlásveszély is fennáll. Az előre tervezés és a tudatos választás segíthet elkerülni a túlfogyasztást. Szöllősi hangsúlyozza, hogy az ünnepek alkalmával is megőrizhetjük gasztronómiai hagyományainkat, miközben figyelünk az élelmiszerpazarlásra és a fenntarthatóságra.
Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának környezeti hatásai kiemelkedőek. A haszonállattartás és az ehhez kapcsolódó élelmiszerek termelése jelentős erőforrásokat és mezőgazdasági területeket használ fel, hozzájárulva a környezeti problémákhoz. Az állati eredetű fehérjék ára tovább emelkedik, míg a növényi alapú élelmiszerek könnyebben és olcsóbban előállíthatók.
Az élelmiszeripar átalakulása hosszú távon a fenntartható és tudatos étkezés felé mutat. Az embereknek szembe kell nézniük az élelmiszerpazarlással, az étkezési szokásaikkal és az ipar környezeti kihívásaival. Az ünnepek ideálisak arra, hogy a tudatos fogyasztók változtassanak szokásaikon, miközben megőrzik gasztronómiai hagyományaikat. Az étkezés nemcsak örömforrás, hanem felelős választás is a jövőnk érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Ceres ZRt.: Fenntarthatósági mérföldkő a győri üzem tetején
A fenntarthatóságot és az innovációt tűzte zászlajára a Ceres ZRt.,…
Tovább olvasom >Megtérül a fenntarthatóság
Az EY 2024-es Fenntartható Érték Tanulmánya szerint a fenntarthatósági beruházások…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője: a vállalatok 50%-a fenntartható megoldások bevezetését tűzi ki célul – A Tetra Pak felmérés eredményei
Az élelmiszergyártás továbbra is energiaigényes folyamatokra és fosszilis tüzelőanyagokra támaszkodik,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >