Búcsúzhatunk az olcsó hústól és tejtől
Az élelmiszeripar globális átalakuláson megy keresztül, és ennek hatásai már 20-30 év múlva érezhetőek lesznek mindennapi étkezéseinkben. Szöllősi Réka élelmiszer-politikai elemző szerint az óriási állattartás és az antibiotikumok túlzott használata már most is fenntarthatatlanná teszi az ipart. A Pénzcentrumnak adott interjújában elmondta, hogy az étkezésünkkel kapcsolatos gondolkodásmódunknak is át kell alakulnia ahhoz, hogy szembenézhessünk a környezeti kihívásokkal.

Még csak most jönnek az igazi kihívások
A karácsony, az év legnagyobb étkezési ünnepe, általában a túlevésről szól. Az étkezési szokásainkat, a vásárlási szokásainkat és az áruinkat is meg kell vizsgálnunk, figyelembe véve a környezeti károkat, amelyek az élelmiszerek előállításával járnak. Szöllősi hangsúlyozza, hogy az evés örömforrását kell átgondolnunk, mert csak így tudunk szembenézni az élelmiszeripar környezeti kihívásaival.
Az élelmiszer-fogyasztásunknak változnia kell mind gazdasági, mind környezeti okokból. Az elkövetkező években várhatóan kevesebb állati eredetű termék fog kerülni az étrendünkbe. A fenntartható étkezés nemcsak környezeti, hanem gazdasági értelemben is fontos. A húsfogyasztás mellett a növényi alapú ételek is előtérbe kerülnek, hiszen egészségesebbek és olcsóbban előállíthatók.
Az ünnepek alkalmával is fontos a tudatos fogyasztás. Bár az étkezés összetartozást erősítő, tradíciókat ápoló eszköz lehet, a pazarlásveszély is fennáll. Az előre tervezés és a tudatos választás segíthet elkerülni a túlfogyasztást. Szöllősi hangsúlyozza, hogy az ünnepek alkalmával is megőrizhetjük gasztronómiai hagyományainkat, miközben figyelünk az élelmiszerpazarlásra és a fenntarthatóságra.
Az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának környezeti hatásai kiemelkedőek. A haszonállattartás és az ehhez kapcsolódó élelmiszerek termelése jelentős erőforrásokat és mezőgazdasági területeket használ fel, hozzájárulva a környezeti problémákhoz. Az állati eredetű fehérjék ára tovább emelkedik, míg a növényi alapú élelmiszerek könnyebben és olcsóbban előállíthatók.
Az élelmiszeripar átalakulása hosszú távon a fenntartható és tudatos étkezés felé mutat. Az embereknek szembe kell nézniük az élelmiszerpazarlással, az étkezési szokásaikkal és az ipar környezeti kihívásaival. Az ünnepek ideálisak arra, hogy a tudatos fogyasztók változtassanak szokásaikon, miközben megőrzik gasztronómiai hagyományaikat. Az étkezés nemcsak örömforrás, hanem felelős választás is a jövőnk érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
Fókuszban a fenntarthatóság: indul a Generali EnterPrize pályázata a 15 milliós pályázati díjért
A Generali Csoport idén három kategóriában hirdeti meg a kis- és középvállalkozások…
Tovább olvasom >Hatezren vettek részt az Etesd az Eszed program Fenntarthatósági Kihívásában
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Nestlé az Egészségesebb Gyerekekért és az…
Tovább olvasom >Versenyhatósági iránymutatás a divat- és textilipar számára a fenntarthatósági és környezetbarát jelölésekkel kapcsolatban
Tanácsokat nyújtott nyílt levélben a világ fogyasztóvédelmi hatóságait tömörítő nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: árréskorlátozást vezetne be a kormány a háztartási cikkeket árusító boltokra
A kormány szerdán tárgyalhatja, csütörtökön pedig várhatóan elfogadhatja azt az…
Tovább olvasom >Rekordméretű élelmiszergyűjtést szervez a Magyar Élelmiszerbank Egyesület pénteken és szombaton
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület által szervezett pénteki és szombati adománygyűjtésen…
Tovább olvasom >A Pick Szeged Zrt. nyeresége csökkent, árbevétele nőtt tavaly
A Pick Szeged Zrt. adózott eredménye 2024-ben 6,7 milliárd forint…
Tovább olvasom >