25 milliárd dolláros üzlet az amerikai dohánypiacon

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 16. 11:10

A Reynolds American cigarettagyártó cég 25 milliárd dolláros vételáron felvásárolja a rivális Lorilland vállalatot, ezzel egyesül az USA két legrégebbi dohányipari cége.

cigaretta

A jelenleg második, illetve harmadik legnagyobb amerikai dohányipari cég egyesülése komoly kihívást jelent a ranglista élén álló Altria csoportnak, amely a Philip Morris tulajdonosa.

Az ügylet csak az illetékes versenyhatóság engedélyével jöhet létre. A cégek – elejét véve a hivatal kifogásainak – máris bejelentették, hogy eladják a Kool, a Salem, a Winston és a Maverick márkákat az ágazati Imperial Tobacco csoportnak 7,1 milliárd dollárért. Az Imperial tulajdonába kerül továbbá a Lorillard észak-karolinai kutatási-fejlesztési részlege, továbbá mintegy 2900 alkalmazottja.

Tavaly 285 milliárd szál cigarettát értékesítettek az Egyesült Államokban, mintegy 2,6 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Az ágazat cégei ugyanakkor továbbra is nyereségesek, köszönhetően az áremeléseknek és a költségcsökkentéseknek. (MTI-Eco, napi.hu)

Kapcsolódó cikkeink