Brutális károkat okozott a májusi jégeső a Mátrai borvidéken

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 05. 11:20

A május közepi jégeső idén komolyan sújtotta a Mátrai borvidéket, akár 100 millió forint feletti is lehet a kár, és számos termőterület teljesen elpusztult – írja az agrarszektor.hu. A borvidék egyes területei azonban átvészelték a időjárási viszontagságokat, és a szüreti időszak kezdetével már láthatóvá vált, milyen termésre lehet számítani idén a Mátrában. Egyes borászatoknál az elmúlt hetek szokásosnál is melegebb időjárása miatt hamarabb meg kellett kezdeni a szüreti munkálatokat. Ennek eredményeképp várhatóan az újborok is korábban készülhetnek el.

Az idei év időjárása nem kímélte a Mátrai borvidéket sem. Először a rendkívül hideg téli időszak miatt fagyott ki sok szőlőtőke, majd május folyamán két alkalommal is komoly jégeső zúdult a területre, melynek következtében egyes termőterületeken a hajtások 90-100 százaléka is megsemmisült. A becslések szerint ez 100 millió forint feletti kárt is jelenthet a borvidéknek. Emiatt az idei évben talán még fontosabb, hogy megfelelő szakértelemmel végezzék a borászatok a szüretelést.


A Mátrai borvidék egyik borászata, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok területein például augusztus elejétől kezdve minden egyes nap próbaszüretet végeznek, melynek eredményeit az összes fajta tekintetében elemzik és tárolják, így határozva meg a szüret legideálisabb időpontját. A borászat szakemberei többek között a savtartalmat, a cukorfokot, az ízt és az illatot is vizsgálják, majd ennek megfelelően döntik el, hogy melyik dűlőn pontosan mikor kell leszedni az egyes szőlőfajtákat. Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok tulajdonosa az idei időjárással kapcsolatban elmondta, hogy termőföldjeiket túlnyomórészt elkerülték a májusi jégeső pusztításai, ugyanakkor dűlőik közel 10 százaléka komolyabb károkat szenvedett.
A jégeső mellett a nagy nyári meleg is befolyásolta az idei szüretet, a magas hőmérséklet egyrészről jót tesz a cukorfoknak, másrészről viszont égeti a savakat, így ilyen esetekben fokozottan kell figyelni a cukor-sav-alkohol egyensúlyra.

Emiatt van olyan borászat, ahol az egyes fehér és korán érő kék szőlőfajtáknál akár 10-14 nappal is előrébb került a szüret időpontja. Mindez azt is jelenti, hogy a szokásos november eleji időponthoz képest hamarabb lesznek kész idén az újborok.

A szüretelés idejének meghatározása nem minden fajta esetében ugyanolyan kritikus. Egyes, kevésbé érzékeny szőlőfajtáknál pár napos csúszás nem okoz komoly minőségromlást, de például a sauvignon blanc esetében szinte napra pontosan érdemes meghatározni a szüret ideális időpontját. (agrarszektor.hu)

 

Kapcsolódó cikkeink