Brutális az áremelkedés az édességiparban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 01. 19. 11:35

Az édesipari alapanyagok drasztikus drágulását egy az egyben beépítették áraikba a svájci csokoládégyártók, és ez alighanem nemzetközi tendencia.

Bíznak benne, nem csökken a kereslet

Nyomot hagyott a Magyarországról behurcolt szalmonellafertőzés a világ legnagyobb minőségi kakaó- és csokoládégyártójának teljesítményén. A svájci Barry Callebaut termelése a novemberrel zárult pénzügyi negyedévben 5,1 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi szintről, azaz 610 ezer tonnáról 570 ezer tonnára. A csökkenésért a Barry Callebaut legnagyobb, a belgiumi Wiezében lévő feldolgozójában történt kényszerleállás okolható – írja a Világgazdaság.

A többek között a Nestlé és a Unilever számára csokoládé-alapanyagot további felhasználásra szállító Barry Callebaut az ezzel járó kiadásait is érvényesítette az időközben megemelt továbbértékesítési áraiban – aminek közvetett hatásait a magyarországi csokoládétermékek árazásán is látjuk.

Kapcsolódó cikkeink