Az Európai Bizottság az egész dohányrendszert górcső alá veheti

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 30. 11:28

Brüsszel lassabban készíti elő a magyar dohányellátóval kapcsolatos esetleges vizsgálat döntését, mint azt a piac várta, így a kezdeti távolmaradás helyett a betagozódást választotta a Philip Morris Magyarország Kft is – írja a Világgazdaság Online. Ezzel a gyártó megóvja magyar leányvállalatát egy havi átlag nettó 3 milliárdos veszteségtől (jövedéki adóval, áfával és társasági adóval havi szinte körülbelül 13 milliárd forint). Az Országos Dohányboltellátó (ODBE) Kft.-vel kedden írták alá a szerződést a beszállításról, így december 7-től a trafikok is rendelhetnek a gyártó márkáiból. Vagyis a hosszan tartó márkahiány elmarad, bár egyes trafikokban már most sem lehet kapni egyes, a gyártó által gyártott márkákat.

dohanybolt

A két piaci versenytárs, a Tabán Trafik és a BAT British American Tobacco konzurciumába adott kiskereskedelmi ellátó rendszer ellen a Japan Tobacco Kft., az Imperial Tobacco Kft. és a Philip Morris Magyarország adott be vizsgálati kérelmet az Európai Bizottságnak. Ám az már most látszik, hogy Brüsszel alaposan előkészíti a döntést, hiszen a cigarettaellátó rendszerek működtetése uniós szinten is kényes kérdés. A fő cél a dohányfogyasztás visszaszorítása, ami szemmel láthatóan mindent felülír, még a monopóliumokat is. Ha a Philip Morris mint Magyarország egyik legnagyobb importőre kimaradt volna a rendszerből, nemcsak neki okoz veszteséget, hanem aládolgozik a felsőbb elvárásoknak, hiszen a legális fogyasztás drasztikusan csökkent volna abban az időszakban, amikor nem jelent volna meg a boltokban. Sőt a fogyasztókat a vágott dohány felé is terelte volna, ami ma már a piac csaknem felét teszi ki. Sem a feketepiac, sem a vágott dohány fogyasztását nem lehet visszaosztani a jelenlegi számítási metódussal, ezért a forgalom kiszámíthatatlanná, tervezhetetlenné vált.

Ám a brüsszeli vizsgálódás vélhetően nem vész a homályba, a Világgazdaság információi szerint szerint az Európai Bizottságot már nemcsak az ODBE működése, hanem a teljes magyarországi cigaretta-kiskereskedelmi rendszer érdekli, a trafikok körül kialakult korábbi botrányokkal együtt. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink