Brazíliában terjeszkedik tovább a Kereskedőház

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 27. 09:34

Szeptember 18-án megnyitotta kapuit az első latin-
amerikai, a sorban pedig a 14. relációs kereskedőház, amelynek Rio de Janeiro ad otthont. A Magyar Nemzeti Kereskedőház képviselői mellett brazil és magyar üzletemberek, cégvezetők, állami intézmények vezetői voltak jelen a megnyitón.

Kerekes György, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében kiemelte: „A mai napon fontos állomáshoz érkeztünk, a magyar kkv-k előtt megnyílt az út az amerikai kontinens irányába is. Brazília a világ ötödik legnagyobb országa és a hetedik legerősebb gazdasága. Magyarország célja, hogy tovább erősítse kétoldalú kereskedelmi kapcsolatait, ebben pedig hatékony segítséget nyújt majd a brazil–magyar kereskedőház. Az üzleti kultúra, a jogi környezet is közel áll az európaihoz, ami számunkra előnyös.”

Brazília – Mexikó mellett – hazánk második legnagyobb kereskedelmi partnere Latin-Amerikában. Az elmúlt években fokozatosan nőtt a termékek és szolgáltatások kivitele, 2013-ban elérte a 403,3 millió USD-t, ami 23 százalékkal magasabb az előző évhez képest.

A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok eredményeként közúti járműveket és alkatrészeiket, számítógépeket és alkatrészeiket, gépjárműmotorokat, szerves vegyi termékeket, gyógyszereket, mobiltelefonokat, nyers szintetikus és regenerált gumit, valamint izzólámpákat exportál Magyar­ország.

A megnyitót követően a további együttműködési lehetőségek megvitatása érdekében az MNKH vezérigazgatója zártkörű tárgyalásokat folytatott a Rio de Janeiro Befektetési Ügynökség (Rio Negócios) és a brazil Nemzeti Fejlesztési Bank (BNDES) képviselőivel, valamint a Rio de Janeiro Állam Gyáriparosainak Szövetségével.

A hazai kkv-k exporttevékenységének elősegítése érdekében az év végéig további 11, vagyis összesen 25 országban működő külhoni kereskedőházi hálózat jön létre. Az MNKH célja, hogy 2018-ra a jelenlegi 25,5 százalék helyett a magyar export 33 százaléka jusson el az Európai Unión
kívülre.

Kapcsolódó cikkeink