Brazília kávéexportja rekordszintre emelkedett

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 17. 10:18

Brazília kávéexportja új mérföldköveket ért el az utóbbi hónapokban, amint a májusi adatok is mutatják. Az ország ebben a hónapban 4,4 millió zsák kávét exportált, ami nem csak az előző havi rekordot múlta felül, hanem 79,9%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, jelentette az ESM kiskereskedelmi szakportál.

Brazília az elkövetkező hónapokban is új rekordokat állít be

A Brazíliai Kávéexportőrök Tanácsa (Cecafé) szerint az exportból származó bevétel májusban elérte az 1,02 milliárd dollárt, ami 85,9%-os emelkedést mutat a tavalyi adatokhoz képest. Az idei év első öt hónapjában Brazília összesen 20,69 millió zsák kávét szállított külföldre, ami 52,1%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az exportált kávé értéke ebben az időszakban elérte a 4,47 milliárd dollárt, ami szintén rekordot jelent.

Az export növekedését jelentősen támogatta a robusta kávé kivételes teljesítménye, amely májusban 868,270 zsák exportjával kiemelkedően teljesített. Az arabica kávé továbbra is domináns szerepet tölt be a brazil kávéexportban, hiszen a január-május közötti időszakban az exportált teljes mennyiség 75,7%-át tette ki ez a fajta.

A folyamatosan négymillió zsákot meghaladó havi szállítmányok alapján várható, hogy Brazília az elkövetkező hónapokban is új rekordokat állít be a kávéexport terén. Az erős teljesítmény hozzájárul az ország gazdasági stabilitásához, miközben Brazília tovább erősíti pozícióját a globális kávépiacon mint meghatározó szereplő.

A jelenlegi exportboom és a kávépiac iránti növekvő globális kereslet Brazíliának kedvező lehetőséget biztosít, hogy növelje részesedését a piacon, és tovább bővítse gazdasági hatását a nemzetközi kereskedelem területén. A brazil kormány és a kávéexportőrök egyaránt optimisták a további növekedés és a piaci lehetőségek kihasználása tekintetében.

Kapcsolódó cikkeink