Brazil húsbotrány: szigorú kereskedelmi szabályozást szorgalmaz a NAK

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 29. 11:35

Szigorú kereskedelmi szabályozást vár el a brazil húsipari botrány miatt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK); ezért az uniós fogyasztók biztonságát garantáló szigorú feltételrendszer kidolgozását szorgalmazza.

NAKkamara-nagy

A NAK álláspontja szerint – amiről kedden tájékoztatta az MTI-t – a március közepén kirobbant brazil húsipari botrány ráirányította a figyelmet azokra a köztestület által korábban már jelzett kockázatokra, amelyekkel az EU és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti szabadkereskedelmi egyezmény járhat.
Az EU és – a Brazíliát is magába foglaló – Mercosur országai között jelenleg is zajlanak a szabadkereskedelmi egyezményt előkészítő tárgyalások.
A mostani élelmiszeripari botrány megerősítette a NAK által megfogalmazott aggályokat. Ezért a köztestület elvárja, hogy a tervezett megállapodásban részletesen határozzák meg azokat a követelményeket és biztosítékokat, amelyek garantálják, hogy csak az uniós szabályozásnak megfelelő termékek érkezhetnek be a harmadik országokból – köztük a Mercosur-országokból is – az EU-ba – tartalmazza a közlemény.
Felidézik: a botrány miatt az EU részleges importtilalmat léptetett életbe négy brazil vállalat 21 feldolgozójával szemben. Magyarországon pedig a dél-amerikai országból származó hústermékek fokozott ellenőrzését rendelte el a Földművelésügyi Minisztérium (FM).
A NAK elítéli a fogyasztók félrevezetését és egészségük veszélyeztetését, és üdvözli az uniós és a magyar hatóságok részéről megtett határozott lépéseket – teszi hozzá a köztestület közleménye. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink