Brau Beviale: vonzó italok, új technológiák
Az európai italgyártók seregszemléje, a Brau Beviale idén november 12–14. között várja a szakembereket Nürnbergbe. Több mint 1400 vállalat újdonságaival, kínálatával ismerkedhet meg a várhatóan 34 ezer látogató. Petra Trommer, a vásár sajtófőnöke Pozsonyban, nemzetközi sajtótájékoztatón ismertette a rendezvény érdekességeit.Valamennyire még mindig bővülhet a közép- és kelet-európai országok sörpiaca, de még inkább az alkoholmentes szomjoltóké – állapította meg a trendekről Gert Erhart, a Brau Beviale régi szakértője Pozsonyban. – Egyre fontosabb lesz a termékek megjelenése olyan pozitív hatások révén, amelyek vonzzák a fogyasztókat.
Példaként említett egy olyan új gyümölcslevet, amely csillámot (kálium-alumínium-szilikátot) is tartalmaz. Ha az ember megrázza az üveget, a csillám úgy kezd mozogni, mint a hóesést utánzó gömbökben a hó. Így az ártalmatlan és engedélyezett adalékanyagok szétterjednek a folyadékban.
Másik érdekes újdonság egy olyan sörrel kevert ital, amely átlátszó. A sör ízét azonban teljes mértékben megőrzi.
Megjelentek a palackokon a meleget abszorbeáló címkék is: az üvegben lévő folyadék egy ideig akkor sem melegszik, ha a fogyasztó kezében tartja a palackot, mert a címke elnyeli a meleget. Gert Erhart tájékoztatójában felhívta a figyelmet a kiállítás nagy témáira. Hogyan lehet energiát megtakarítani a termelésben és az ellátási láncban? Hogyan lehet az erőforrásokat kímélni? Hogyan lehet takarékoskodni az anyaggal?
Az egyik választ a PET-palackok gyártásában bevezetett új technológia adja, amellyel az eddig felhasznált anyag és energia 40-40 százalékát meg lehet takarítani.
Petra Trommer rámutatott:
– Az ital- és a söripar hosszú távú célja, hogy a tudomány és a technológia támogatásával olyan termékeket fejlesszen ki, amelyek megfelelnek valamilyen egészségmegőrzési célnak. Ezzel kapcsolatban már mindenki Ázsiára figyel, ahol a kínai és japán italokban található, ottani növényekből kinyert adalékok bioaktív összetevőit kutatják gőzerővel.
B. E.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >