Bratwurst-háború dúl Németországban
Kisebb gasztrokulturális konfliktus robbant ki két német tartomány, Bajorország és Türingia között: mindkettő magának vindikálja a híres Bratwurst, azaz a sült kolbász elsőbbségét. A vita tétje nem csupán a presztízs, hanem az a kulináris narratíva is, amelyre városok és régiók turisztikai márkázása épül – írja a vg.hu.
Németország-szerte a Bratwurst a vásárok, fesztiválok, hétvégi grillezések és hétköznapi étkezések egyik legnépszerűbb fogása, amelyet a helyiek és a turisták egyaránt rajonganak érte. Sokáig úgy tartották, hogy először egy bajor vendéglátóhelyen, a regensburgi Wurstkuchlban szolgálták fel: a hagyomány szerint 1378-ból származik az a feljegyzés, amely szerint a Duna-parton már kapható volt a sült kolbász.
A történetet azonban most felülírhatja egy új lelet. Erfurti történészek egy 1269-es dokumentumot találtak, amely arra utal, hogy Türingia fővárosában csaknem egy évszázaddal a regensburgi Wurstkuchl előtt már árultak sült kolbászt. A kutatók most azt igyekeznek beazonosítani, hogy a városon belül hol állhatott a szóban forgó vendéglátóhely. Eddig a legkorábbi türingiai említés 1404-ből volt ismert – erre hívta fel a figyelmet a BBC beszámolója.
A Wurstkuchl közben továbbra is büszkén hirdeti, hogy receptje „szinte semmit sem változott” a középkor óta: házilag készített, sertéshúsból töltött kolbászt faszénen sütnek, és házi savanyú káposztával meg mustárral kínálják. A vendéglő tulajdonosa, Alexandra Meier a BR24-nek nyilatkozva azt mondta, egyáltalán nem zavarja őket, ha kiderülne, hogy mégsem ők működtetik Németország legrégebbi kolbászsütőjét; büszke a családi vállalkozás teljesítményére, és úgy látja, a vendégek a minőség és a kiszolgálás miatt térnek vissza. „Nem gondolom, hogy bárki azt mondaná: jó, akkor mostantól inkább nem jövök, mert ez már csak a második legrégebbi kolbászsütő” – fogalmazott.
A rivalizálás nem példa nélküli: korábban Regensburg és Nürnberg csapott össze az „első sültkolbászos stand” címéért, s akkor a regensburgiak kerültek ki győztesen. Most viszont a türingiai levéltári felfedezés új fejezetet nyit a történetben, és könnyen lehet, hogy a Bratwurst születésének helyszínét Erfurt írja fel a gasztrotörténeti térképre.
Akárhogy is zárul a vita, a Bratwurst továbbra is Németország egyik legfontosabb kulináris ikonja marad – a régiók közti csipkelődés pedig valószínűleg csak még több kíváncsi ínyencet csábít majd a grillrácsokhoz.
Kapcsolódó cikkeink
Visszaesett a kereslet: a Penny megszünteti az online házhozszállítást Németországban
A Penny bejelentette, hogy megszünteti online élelmiszer-házhozszállítási szolgáltatását Németországban, mivel…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával segíti a bőrproblémák felismerését a dm és a Dermanostic
Új digitális szolgáltatással bővült a dm drogérialánc kínálata Németországban: a…
Tovább olvasom >A prémium snacking trend Magyarországon is erősödik
Az elmúlt években a hazai fogyasztói szokások látványos átalakuláson mentek…
Tovább olvasom >További cikkeink
GVH: az árréscsökkentés mérsékelte az árakat, az OKSZ bírálatát vitatják
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közlése szerint az árréscsökkentés eredményes volt,…
Tovább olvasom >Megszólalt az OKSZ az árrésstop meghosszabbításával kapcsolatban
Orbán Viktor bejelentette az árrésstop meghosszabbítását. Az Országos Kereskedelmi Szövetség…
Tovább olvasom >Meghosszabbította a kormány az árrésstopot
Orbán Viktor a Harcosok Klubja nevű Facebook-csoportban jelentette be, hogy…
Tovább olvasom >