Bővülő kapacitások a besztereci biotrágya gyártó üzemben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 02. 11:00

Európai uniós forrás segítségével, mintegy 90 millió forintból fejlesztette a Beszterecen lévő Phylazonit baktériumtrágyát előállító gyárát az Agrova Kft., a beruházást csütörtökön adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

szantofold

A társaság a fejlesztéséhez a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében több mint 38 millió forintot nyert el. A beruházási összegből megépítettek egy folyadékhűtő berendezéssel kombinált keverőtartály-rendszert, valamint eszközöket vásároltak – mondta Vajda Péter, az Agrova Kft. ügyvezető igazgatója az eseményen.
Az ügyvezető emlékeztetett, a 600 négyzetméter alapterületű biotrágya gyárat 2009-ben építették meg Beszterecen mintegy 500 millió forintos költségből. A mostani beruházás révén 210 ezer literről 330 ezer literre növelték a tárolókapacitást. Az üzem évente 10-15 millió liter baktériumtrágyát állít elő.
A baktériumtrágya a talajba bekerülve a nitrogént köti meg, a foszfort “mobilizálja”, a cellulózt pedig lebontja, visszaállítva a termőréteg úgynevezett életerejét.
A talajoltóanyagnak a nyíregyházi Szuro-Trade Kft. a kizárólagos gyártója, az Agrova Kft. a forgalmazója, míg a találmányként bejegyzett szer jogtulajdonosa a Phylazonit Kft. A nyilvános cégadatok szerint az Agrova Kft. 2015-ben 853 millió forint nettó árbevétel mellett 47 millió forint mérleg szerinti eredményt ért el. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink