Bővülnek az agrárium környezetvédelmi lehetőségei

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 12. 14. 11:03

Megjelent a Magyarország Környezeti Állapota 2015 című kiadvány, amely többek között tárgyalja a talajminőséget, a vizek állapotát és a vízhasználatot, az élővilágot, a tájak állapotát, a változó éghajlatot, a mezőgazdaságot –, valamennyi olyan elemet, ágazatot, tényezőt, amelyek a környezeti állapotra hatnak.

buza2

A Herman Ottó Intézet gondozásában harmadik esztendeje jelenik meg egymás után a Magyarország környezeti állapotát feltáró kiadvány. Ami az agrárvonatkozású területeket illeti, a szerzők megállapításai szerint a mezőgazdaság a kedvező állapotú részek közé tartozik. A szerzők ezen beül kitértek földhasználat, a közgazdasági mutatók, a növénytermesztés, az állattenyésztés, a tápanyag-gazdálkodás, a növényvédelem és az ökológiai gazdálkodás legfontosabb számadataira.

A környezet- és természetvédelem rendelkezésére álló pénzeszközök lehetőséget adnak a környezeti állapot javítására. A forrásokat tekintve pedig szerinte a környezetvédelem pozíciója folyamatosan javul: a korábbi uniós költségvetési ciklusban ez 2300 milliárd forint volt, míg mostani, 2020-ig tartó időszakban a különböző operatív programokat, az EU egyéb területi együttműködési programjait, valamint az agrártámogatások keretén belüli zöldítésért járó összegek együtt közel 3100 milliárd forintot tesznek ki. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink