Bővül az üdülési csekk felhasználhatósága

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 05. 00:06

A Gfk. Hungária piackutató felmérése szerint a kkv-k az étkezési jegyen spórolnak a leginkább. Jó hír az üdülési csekkel kapcsolatban, hogy mégsem szűkül igénybe vehetőségi köre, sőt, a művelődés területein is felhasználható lesz.

A K&H kkv bizalmi index kutatásának keretében a GfK Hungária Piackutató cég a kkv-k körében arról készített felmérést, hogy 2010-ben milyen mértékben tervezik a béren kívüli juttatások különböző formáinak alkalmazását.
Bár 2008 második negyedéve óta folyamatosan csökken a béren kívüli juttatások alkalmazása, a kutatás szerint további jelentős visszaesés nem várható. Miközben a béren kívüli juttatások körében továbbra is az étkezési hozzájárulás bír a legnagyobb jelentőséggel, itt tapasztalható a legnagyobb, mintegy 5 százalékos csökkenés az előző negyedévhez képest. Emellett a nyugdíjpénztári befizetések, valamint az üdülési csekk vonatkozásában is számottevő, 4 százalékos a csökkenés. A második leggyakoribb béren kívüli juttatást, a közlekedési költségtérítést a megkérdezett cégek harmada kívánja nyújtani dolgozóinak.
Egy, a kormány által is támogatott gazdasági bizottsági módosító indítvány szerint bővülhet az üdülési csekkek felhasználhatósága. A még nyáron elfogadott adótörvények szerint 2010-től csak üdülésre és művelődésre lehetett volna felhasználni az üdülési csekket. Kikerült volna a felhasználási körből a belföldi üdülésen kívül a pihenési, kikapcsolódási, egészség-megőrzési, betegségmegelőzési, szabadidősport szolgáltatás, és bekerült volna a művelődés.
Ajavaslat szerint jövőre megmarad a felhasználhatóság jogcímeinek "hattagú", jelenlegi rendszere, és így egészül ki a művelődés felhasználási körével.A törvény zárószavazása várhatóan a jövő héten lesz – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink