Bővül a Wassim Sajt üzeme Hajdúböszörményben

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 02. 02. 12:18

Új sajtkészítő üzemrésszel bővül a Wassim Sajt Kft. hajdúböszörményi sajtüzeme; a több mint 800 millió forintos beruházás alapkövét tíz arab ország nagykövetének jelenlétében helyezte el csütörtökön Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Kiss Attila (Fidesz), Hajdúböszörmény polgármestere és Riad Naboulsi cégtulajdonos.

Riad Naboulsi – libanoni származású magyar üzletember – elmondta: a beruházáshoz, amellyel 100 új munkahelyet teremtenek a hajdúvárosban, 425 millió forint támogatást nyertek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. Ezzel 280-ra nő a sajtgyártásban foglalkoztatottak száma Hajdúböszörményben.

A 2013 közepére elkészülő 1.700 négyzetméter alapterületű csarnokban évente 1.500-2.000 tonna, az arab világban közkedvelt Hajdú sajtot gyártanak majd, ezt rövid időn belül 3.000-4.000 tonnára növelik – jegyezte meg a tulajdonos.

Jelenleg évente 12-13 milliárd forint a hajdúböszörményi sajtüzem éves árbevétele, amit 3 éven belül 20 milliárdra kívánnak bővíteni – mondta az alapkőletételt követő sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére Riad Naboulsi.

Cégcsoportjuk – a Köröstej Zrt. – a magyarországi sajtgyártás 32-35 százalékát állítja elő, aminek 99 százalékát exportálják, Termékeik eljutnak valamennyi arab országba – tette hozzá a cégtulajdonos.

Kiss Attila polgármester bejelentette: a helyi önkormányzat 5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Wassim Sajt Kft-nek, amely 50 éves múltú üzemet bővít a városban.

Charbel Stephan, a Libanoni Köztársaság budapesti nagykövete elismeréssel szólt az Orbán-kormány törekvéseiről, amivel “támogatja a munkahelyteremtést, hogy a lakóhelyükön boldoguljanak az emberek”.

Annak a kapcsán, hogy Libanon mellett Szaúd-Arábia, Palesztína, Malajzia, Egyiptom, Tunézia, Algéria, Jemen és Szíria nagykövete, illetve Jordánia konzulja is ott volt a rendezvénye, Charbel Stephan megjegyezte: jelenlétük is jelzi a magyar kormány arab világ felé nyitó politikáját, amit Orbán Viktor miniszterelnök többször kinyilvánított, legutóbb múlt heti libanoni látogatásán.

Fazekas Sándor szerint a hajdúböszörményi beruházás nem csupán a város és a magyar tejipar számára jelentős esemény, hanem Magyarország és Libanon, Magyarország és az arab világ kapcsolatában is.

A miniszter az alapkőletételt követő sajtótájékoztatón utalt arra, hogy korábban széleskörűek voltak, de az előző kormány nyolc éve alatt visszaestek a magyar-arab kapcsolatok.

Meggyőződése szerint ezen a területen gyökeres fordulat várható. Fazekas Sándor a minőségi magyar mezőgazdasági termékek exportja mellett, a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, az ivóvíz-szolgáltatás és a szennyvíztisztítás terén s lát együttműködési lehetőséget. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink