Bővít a Praktiker új tulajdonosa Romániában

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 28. 10:55

Két éven belül 18 új áruház nyitását tervezi a romániai Praktiker-hálózat új tulajdonosa – írta a retailnet.eu szakportál.

PraktikerA barkácsáruház-láncnak jelenleg 27 egysége van Romániában, forgalma évi 140 millió euró körüli. A retailnet.eu beszámolója szerint a cég az idei első fél évet 2,7 millió euró működési eredménnyel zárta.

A német Praktiker az idén februárban adta el romániai üzletláncát a török tulajdonban levő Search Chemicals-nek, és már akkor bejelentették, hogy a tulajdonosváltás nyomán nem változik a márka arculata és az üzlethálózat tevékenységi köre.

A Search Chemicalst 2003-ban jegyezték be Romániában, a cég 95 százalékban Ömer Süsli, a Török Üzletemberek Romániai Egyesületének volt elnöke tulajdonában áll.

A Praktiker németországi anyavállalata 2013 szeptemberében jelentett fizetésképtelenséget, majd októberben felszámolási eljárás iránti kérelmet terjesztett elő a Baumarkt Praktiker International GmbH. Utóbbi cég működési körébe tartoznak a külföldi leányvállalatok, köztük a magyarországi Praktiker-lánc is, amely szintén eladás alatt áll.

A 21 áruházat működtető, a tulajdonosváltás alatt is üzemelő Praktiker Építési és Barkácspiacok Magyarország Kft.-re már több cég bejelentette vételi szándékát, köztük az MPF Holding és a KÉSZ-csoport is. Sajtóhírek szerint a lengyel Praktikert felvásárló, Svájcban bejegyzett Papag AG is a potenciális vevők között van.

A magyarországi Praktiker több mint ezer embert foglalkoztat. A cég a nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint tavaly 26,18 milliárd forint árbevételt ért el, vesztesége 2,8 milliárd forint volt, az egy évvel korábbi 27,7 milliárdos árbevétel és 2,5 milliárd forint veszteség után. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink