Borúlátó Tárki, optimistább Origo

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 15. 00:00

Csak a magyarok töredéke számol azzal, hogy egy év múlva javul az anyagi helyzete, a többség úgy érzi, rossz irányba haladnak a dolgok, derült ki a Tárki felméréséből. Az Origo internetes, nem reprezentatív felmérése kedvezőbb hangulatot tükröz.

A  lakosság többsége úgy véli, hogy általában véve is rossz irányba mennek az ország dolgai, bár észrevehető némi javuló tendencia. A Tárki reprezentatív felmérése ezer ember megkérdezésével készült november 27. és december 10. között, míg az Origon feltett azonos kérdésekre közel 50 ezer olvasó válaszolt december 10. és január 5. között.
A két vizsgálat eredménye között jelentős eltérés van.
A Trárki reprezentetív felmérése szerint a teljes felnőtt lakosság mindössze 15 százaléka számít anyagi gyarapodásra a következő egy évben, míg 42 százalék úgy véli, 12 hónap múlva rosszabb lesz az anyagi helyzete, mint 2009 végén volt.
Az Origo nem reprezentatív felmérésének válaszadói jóval optimistábbnak bizonyultak a teljes felnőtt lakosságnál mind a saját helyzetüket, mind az ország helyzetét illetően. A válaszolók 47 százaléka számít arra, hogy jobb lesz egy év múlva az anyagi helyzete a mostaninál, s csak negyedük számít rosszabbodásra.
Hasonló arányok figyelhetőek meg a Magyarország gazdasági kilátásairól alkotott véleményekben. A reprezentatív kutatásból az derül ki, hogy a lakosság 16 százaléka szerint nagyon rossz időszak vár ránk, 27 százalék szerint egyszerűen csak rossz, s mindössze 16 százalék vár javulást. Az Origo nem reprezentatív felmérésében résztvevők az ország sorsát illetően is derűlátóbbak: mindössze 4 százalékuk mondja, hogy sokkal, 23 százalékuk pedig azt, hogy valamivel rosszabb lesz az ország helyzete 12 hónap múlva.

Kapcsolódó cikkeink