Borturizmus Magyarországon: A kóstolásoktól a komplex élménycsomagokig
A kilencvenes években még csak kóstolókat és helyi értékesítést kínáló magyar borturizmus mára egy összetett és egyedi vendéglátási ágazattá fejlődött. Az elmúlt évtizedek során elérhető forrásoknak és vendéglátási pályázatoknak köszönhetően a borászatok jelentős fejlesztéseket hajtottak végre szolgáltatásaik terén. Ma már számos pincészet nyújt szállást, wellness-fürdőket és gasztronómiai élményeket, amelyek jelentős bevételi forrást biztosítanak számukra a borértékesítés mellett – írja a Pénzcentrum átfogó körképében.
A borturizmus átalakulása és fejlesztései
A borturizmus átalakulása különösen a Covid-19 járvány idején gyorsult fel, amikor a szabadtéri programok előtérbe kerültek. Az új trendek szerint ma már akár applikáción keresztül is részt vehetünk borkóstolókon. Dr. Simon Botond és felesége például egy elmulasztott borkirándulás után hozták létre az Országos Bortúra nevű platformot, amely ma már applikációként is elérhető, és célja a hazai borturizmus élénkítése.
Boros hétvégék Magyarországon
Ma már csomagban is megvásárolhatjuk a boros hétvégék ajánlatait, amelyek szállást, borkóstolót és egyéb élményeket kínálnak. Íme néhány példa:
- Takler Kúria (Szekszárd): 2 fő részére 3 nap/2 éjszaka szállás, 20 perces frissítő masszázs, wellness részleg használata és reggeli, mindez 79 900 forintért.
- Hotel Cabernet (Villány): Borvidéki túra, félpanziós ellátás, borkóstoló és pinceséták, 2 éjszaka egy főnek 61 900 forint.
- Hotel Villa Völgy (Eger): Szállás két főre két éjszakára 98 820 forinttól, borkóstoló programok, wellness használat.
- Viktor Bor- és Vendégház (Balaton): Négycsillagos szobák, wellness és fitnesz szolgáltatások, saját borok és pálinkák, 46 990 Ft/2 fő/2 éjtől.
- Rókusfalvy Borhotel: 10 fős jakuzzi, finn és infraszauna, wellness használattal 44 900 forint.
Magyar borkultúra és nemzetközi sikerek
Bár Magyarország méreteiben kisebb bortermelő, mint Franciaország, a magyar borok minősége egyre elismertebb nemzetközi szinten is. Számos magyar borászat ér el kiváló eredményeket nemzetközi borversenyeken, és az exportnak köszönhetően egyre több külföldi ismerkedhet meg a magyar borok sokszínűségével.
A magyar borturizmus a kilencvenes évek egyszerű kóstolóitól eljutott a komplex élménycsomagokig, amelyek szállást, wellness szolgáltatásokat és kulturális programokat kínálnak. Az ágazat fejlődése és a borászatok által nyújtott szolgáltatások színvonala jelentős bevételi forrást biztosít a borértékesítés mellett, és hozzájárul Magyarország borkultúrájának nemzetközi elismeréséhez.
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >Nacsa Lőrinc: turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon
Turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon, amihez a vallási turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >