Borsodi: sörkülönlegességek Prága szívéből

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 17. 11:28

• A nagy hagyományokkal rendelkező cseh sörkultúra egyik emblematikus márkája a Staropramen, avagy “a világ első számú prágai söre”,amely Csehország és a közép-kelet-európai régió egyik legnépszerűbb söre.

• A Borsodi forgalmazásában idén két új Staropramen sörfajta mutatkozik be Magyarországon: a Staropramen Granát félbarna és a Staropramen Unfiltered szűretlen búzasör,öttagúra bővítve ezzel a hazai Staropramen kínálatot.

• A Staropramen Granát eredeti receptjét 1999-ben gondolták újra Petr Kovarik sörfőzőmester, a Borsodi Sörgyár jelenlegi ügyvezetőjének közreműködésével.

Petr_Kovarik_Borsodi_CEO_Juraj_Chmiel_Ambassador

A sör a társasági események és baráti összejövetelek szerves része Csehországban és Magyarországon egyaránt – állapították meg a résztvevők a Staropramen Magyarországon debütáló két új sörkülönlegességének bemutatóján. A hangulatos budapesti Staropramen sörözőben zajló eseményen Juraj Chmiel cseh nagykövet és Petr Kovarik, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője osztották meg személyes tapasztalataikat a cseh és magyar sörkultúráról és a világ első számú prágai sörének mostantól itthon is elérhető változatairól.

Juraj Chmiel nagykövet szerint a cseh sörkultúrát éppen annak sokszínűsége és változatossága teszi egyedivé. Ennek a sajátos kultúrának az egyik ikonikus szereplője a világszerte több mint harminc országban forgalmazott Staropramen, amely kellemesen keserű ízének köszönhetően nemcsak Csehország egyik legnépszerűbb, de Magyarország második legnagyobb nemzetközi prémiumkategóriás lágersöre.

A Staropramen két új változata közül a Granátegy több mint 100 éves sörfőzési hagyományokra visszatekintő,egyedülálló félbarna sör, amelynek története szorosan összefonódik a sörgyáréval. Az eredeti, 1884-es receptet 1999-ben gondolták újra Petr Kovarik sörfőzőmester, a Borsodi Sörgyár jelenlegi ügyvezetőjének közreműködésével.A különleges főzési eljárás és a különböző malátatípusok kombinációjának eredményeképpen a4.8% alkoholtartalmú söregyedi gránát – rubinvörös-színt kap.

„Büszke vagyok rá, hogy cseh sörfőzőmesterként a több mint húsz éves szakmai pályafutásom alatt részese lehettem Csehország egyik legemblematikusabb sörének az újragondolásában. Külön örömmel tölt el, hogy a Borsodi ügyvezetőjeként mostantól a magyar sörbarátokkal is megoszthatom ezt az élményt. Bízom benne, hogy legalább akkora örömmel tölti majd el őket a sör fogyasztása, mint amekkora élmény volt számomra annak megalkotása” – emelte ki Petr Kovarik, a Borsodi Sörgyár ügyvezetője.

A hazai boltokban mostantól szintén elérhető Staropramen Unfiltered egy olyan szűretlen búzasör, amely kiállta az idő próbáját. A tapasztalt sörfőző mesterek által megalkotott, hívogatóan opálos színnel és gazdag aromával rendelkező, búzamalátából készülő,5.0% alkoholtartalmú sör kellemesen lágy ízvilágát egy csipet koriandert teszi még különlegesebbé.

„Ajánlom mindenkinek, aki, akár csak jómagam, szereti a minőségi söröket és nyitott az új, egyedi ízekre, melyek felejthetetlen élményt nyújthatnak egy-egy kellemes, munka utáni társasági esemény vagy baráti összejövetel alkalmából –mondta el a bemutatón Petr Kovarik.

Kapcsolódó cikkeink