Borreformra várva
Az európai borászkörökben már eddig is nagy vitát kiváltó borreform tervezetét július elején hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság.A reformelképzelések kritikusai szerint ipari tevékenységgé akarják alakítani a bortermelést, holott ez egyebek mellett nemzeti, történelmi hagyományokon alapuló tevékenység. Az eddig nyilvánosságra került tervezet ellenzői Budapesten a Szőlő és Bor Világkongresszuson egy újabb szövetség alapjait rakták le.
A hivatalos programon kívül szervezett találkozót a Német Borszövetség kezdeményezte. Ez kapóra jött a magyaroknak, ugyanis borpiaci súlyunk miatt csak erőtlenül tudnánk saját álláspontunkat képviselni. Rudolf Nickenig, a Német Borszövetség igazgatója szerint az Európai Bizottság a borreform tervezetének előkészítése során eddig gyakorlatilag semmilyen ésszerű szakmai ellenjavaslatot nem vett figyelembe. A borpiaci reform fő eleme a készletek csökkentése: az ültetvénykivágás finanszírozására 2013-ig egymilliárd eurót szánnak. Ez az eredeti tervek szerint mintegy 400 ezer hektárral csökkentette volna az unió szőlőtermő területét. A legutóbbi javaslatban azonban már csak 200 ezer hektár szerepel, de a borászok még ezt is túlzottnak tartják. A klasszikus módon borászkodókat (így a magyarokat is) hátrányosan érinti, hogy Brüsszel a szőlőültetvények kivágásának ösztönzésével igyekszik csökkenteni a készleteket. A németek köré tömörülő (főként közép-európai) tagállamok a szerkezetátalakítás, a piacszerzés ösztönzését kívánnák növelni. A globális megoldásoknál fontosabbnak tartják a nemzeti borkultúra és a nemzeti programok erősítését.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >