Borravaló nem kerülhet az onlinekasszákba
Érdekes kérdést tett fel egy vendéglátós vállalkozó arról, hogyan kell kezelni a jövőben a borravalót, ha a pénztárgépeket bekötik a NAV-hoz. A felszolgálók eddig ugyanis a kasszában tárolták és a nap végén osztoztak rajta. Hamarosan azonban problémát okoz, ha egy ellenőrzéskor több van a kasszában, mint amennyit a gép lejelentett a NAV szerverének. A kérdésre az adozona.hu szakértője válaszolt.
Vendéglátóegységekben a pénztárgépbe teszik a borravalót is a pincérek, és a nap végén számolnak el egymás között. Mi lesz, ha a gépeket bekötik az adóhivatalhoz? Mit tárolhatunk a kasszában? – kérdezte egy olvasó.
A szakértő szerint külön kell választani két fogalmat, a szervizdíjat és a borravalót.
A szervizdíj (felszolgálási díj) a magánszemélytől külön jogszabály szerint megszerzett, hivatalosan nyilvántartott bevétel. Sokszor úgy hozzák ki a számlát, hogy a végösszege tartalmazza az általában 10 százalékos szervizdíjat. A díj adóköteles szolgáltatás ellenértéke, tehát van áfa-tartalma is. A pénztárgép által kiállított nyugtában, számlában az értékesített étel, ital ára mellett elkülönítetten kell feltüntetni a felszolgálási díjat is.
A borravalóval a vendég elégedettségét fejezi ki, akkor is adhatják a vendégek, ha egyébként a szervizdíj is szerepel a számlán. Ez közvetlenül átadott pénzösszeg, amely nincs beépítve az árba, azaz nem jelenhet meg a pénztárban sem. Abban az esetben, ha a felszolgálók továbbra is a kasszában gyűjtik a borravalót, egy ellenőrzéskor a revizorok magasabb összeget találnak majd benne, mint amit a NAV szerverének lejelentett. Ekkor az adóellenőrök azt feltételezhetik, hogy eltitkolt bevétel került bele. Nyilvánvalóan akkor jár el helyesen a társaság, ha a borravalót nem a szuperkasszában, hanem egy külön tárolóban gyűjtik.
Bővebben: http://onlinekassza.hu/hirek/osszes-hir/607-tilos-a-jattot-a-kaszaba-tenni
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >