Művészpiac is lesz a boroscímke kiállításon

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 20. 10:28

Az újborához kapcsolódó címkepályázatok válogatott alkotásaiból rendez kiállítást a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet november 10. és 29. között Pécsett, a Király utcai Hattyúház Galériában.

Debreczeni Mónika, a pincészet birtokigazgatója a Bogyólé elnevezésű pályázatuknak kedden, a baranyai megyeszékhelyen tartott eredményhirdetésén az MTI-nek elmondta: 2005-ben adtak először lehetőséget arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem művészeti szakos hallgatói, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tanulói megtervezzék a vállalkozás újborának címkéjét.
Hozzátette, hogy hét év alatt több mint ezer boroscímke-tervet kaptak, közülük mintegy negyven alkotó hatvan-nyolcvan munkáját most együtt mutatják be a nagyközönségnek.

Debreczeni Mónika úgy vélte: a tárlat jelentős érdeklődésre tarthat számot, mert a borokra egyre több ember kíváncsi. Bővülnek a fogyasztóknak a borokkal kapcsolatos ismeretei és ebből következően minden érdekes lehet, amely ehhez az italhoz kötődik.

A birtokigazgató kitért arra, hogy a kiállítás nyitó- és zárónapjára egy művészpiacot is szerveznek a helyszínre, ennek keretében az érdeklődők különböző alkotásokat vásárolhatnak és bort is kóstolhatnak.

Iványi Emese, a Vylyan pincészet marketingvezetője azt jegyezte meg, hogy egy amerikai borszakíró korábban komoly kritikával illette a magyar borospalackokra kerülő címkéket. Úgy találta, hogy azok világszinten felvállalhatatlanok.

A marketingvezető amellett, hogy hangsúlyozta, ezzel a borászok nem értenek egyet, rámutatott: az elmúlt három évben egész Magyarországon rendkívül fantáziadús és a korábbiaknál egyedibb címkék születtek.

Megítélése szerint a magyar boroscímke-dizájn hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az alkalmazott grafika nagyon érdekes terület lett a borászat számára, amely nemcsak a jó minőségű borokkal, hanem a művészekkel közösen a palackok külső megjelenésével is komoly értékeket teremthet.
A Vylyan idei Bogyólé címkepályázatán az első díjat a korábbi kétszeres győztes Vidákovich Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem festő szakos hallgatója kapta. Az általa tervezett, megszemélyesített poharat ábrázoló boroscímke a pincészet húszezer palack zweigelt-portugieser újborát díszíti majd.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink