Bormesterek találkozója üzemavatóval és díjátadóval a Somlón
A Tornai Pincészetben 2002 óta minden év november végén megrendezik az András napi Bormester Találkozót, a tudomány és a szakma újborkóstolóval egybekötött konferenciáját, és ekkor adják át a Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjakat is. Ez alkalommal még egy különleges esemény zajlott: felavatták a pincészet új szőlőfeldolgozóját, amely egyedülálló megoldásokkal garantálja boraik alapanyagának minőségét.
Az új technológiával garantáltan meg tudják őrizni a szüretről beérkező szőlő minőségét, két módszerrel is. A rendszer egyrészt szivattyú használata nélkül, a legkíméletesebben bánik a szőlőszemekkel, másrészt az egész folyamat hűtve zajlik. Vagyis nem kell attól tartani, hogy káros, másodlagos erjedések indulnak be, és a szőlő több értékes aromáját tudják megőrizni a borban. A fejlesztést egyedi technikai megoldásokkal, részben uniós forrásból valósították meg. A részletekről itt olvashat. . Nagy István agrárminiszter avatóbeszédében kiemelte, hogy ez a beruházás nem csak a Tornai Pincészet, hanem a kisebb somlói borászatok számára is megteremti a minőség további javításának lehetőségét, hiszen a feldolgozó kapacitása lehetővé teszi, hogy bérmunkában is működjön.
A Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjat a Somlói Borrenddel és a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével közösen azért hozta létre a Tornai Pincészet, hogy évről-évre egy politikától független, mértékadó civil elismerést kapjanak azok, akik meghatározó módon járulnak hozzá Somló és környéke, illetve Somló borászatának fejlődéséhez. A díjat idén Cartwright Éva és Kolonics Károly kapta. Mindketten több évtizede, eredményesen és példamutatóan dolgoznak a Somlóért. A díjról bővebben itt, a díjazottak munkásságukról itt és itt olvashat.
A találkozón Nyitrainé Sárdy Diána egyetemi docens előadásában a hűtött áztatás minőségjavító hatásának hátterét mutatta be, Gyüre Dániel pedig a következő évek EU támogatási lehetőségeiről beszélt. A rendezvény a hagyományos újborkóstolóval és értékeléssel zárult. Az idei szüret a Somlón a vártnál kisebb mennyiség mellett nagyon jó minőséget adott, így minden esély megvan, hogy a 2019-es évjárat kiemelkedő legyen.
Kapcsolódó cikkeink
A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász…
Tovább olvasom >A Lidl Magyarország a hazai borászatok sikeréért is dolgozik
A Lidl Magyarország 2024-ben mintegy 17,5 milliárd forinttal, az elmúlt…
Tovább olvasom >Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint szállítmányozás – A logisztika határai és lehetőségei a Magyar Szállítmányozók Napján
„Meg kell érteni a jelent, és gondolkodni kell a jövőről.”…
Tovább olvasom >Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >