Borból is szépen fogy az ünnepek alatt
A Varga Pincészet szerint a karácsony a hazai pincészetek számára is nagy jelentőséggel bír. Ezekben a hetekben jóval több palack kerül a kosarakba, mint máskor, ezért előfordul, hogy a borászat badacsonyörsi telephelyén naponta 150 ezer üveget rakodnak a kamionokra. Ilyenkor érzékelhetően a drágább borok javára billen a mérleg, de nincs jelentős változás a fehér, a vörös és rozé fogyasztásának ünnepi arányaiban, körülbelül egyforma az érdeklődés irántuk egész évben. Varga Péter azt ajánlja, hogy hasonlóan a jó fröccshöz, a forraltbor készítésnél is figyeljünk a bor megválasztására.
„Ebben az időszakban előfordul, hogy több mint 150 ezer palack bort szállítunk el naponta a badacsonyörsi telephelyünkről, ez három-négyszerese a szokásos mennyiségnek. Nálunk ráadásul az ünnepi értékesítés 75-80 százaléka a szenteste előtti 8-10 napra koncentrálódik. Ilyenkor szoktak a legkelendőbbek lenni a felsőbb árkategóriás Aranymetszés családunk díjnyertes tagjai, vagy a késői szüretelésű Royal Hárslevelűnk. Tavaly csak decemberben 1,5 millió palack bort értékesítettünk idehaza, ami valamennyi hónap között magasan a legerősebbnek számít, most még ennél is nagyobb mennyiségben bízunk” – összegzi a tapasztalatokat Varga Máté, a Varga Pincészet kereskedelemért felelős tulajdonosa.
A Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai Borvidékeken termelő Varga család az idei évben eddig 13,5 millió palack bort érétkesített, 11 százalékkal többet, mint tavaly. A forgalom év végi felfutása miatt is rekord eladásra, kb. 15,2 millió üvegre számítanak 2017-ben.
„Az ünnepi fogások elmaradhatatlan kísérői a Varga Pincészet három bordeaux-i aranyérmes bora” – ajánlja Varga Péter
Aranymetszés Szürkebarát: töppedt szőlőből készülő édes nedű a Badacsonyi Borvidék leghíresebb fajtája, a libamájból készült fogások méltó kísérője.
Irsai Olivér: az illatos borok királya Magyarországon és talán az egész világon, aperitifként vagy fűszeres levesekhez, halászléhez ajánljuk.
Aranymetszés Badacsonyi Olaszrizling: késői szüretelésű száraz fehérbor íz dimanikája miatt jó kísérője lehet húsos ételeknek, így például a töltött káposztának is.
„És természetesen a rozék – folytatja Varga Péter, amelyek az idei Miklós-napi Országos Rozé Borversenyen három aranyérmet hoztak pincészetünknek. Minden fogáshoz jó választásnak tartom valamennyit, különösen, ha csak egy palack bort akarunk kibontani. A borkülönlegességek mellett a forraltbornál is fontos, hogy megfelelő minőséget válasszunk, ugyanis a kellemes ízhatást a bor fogja leginkább meghatározni. Ennek megfelelően a félédes vagy édes borokat részesítsük előnyben, ehhez a legjobb választás a Töpszli, ami késői szüretelésű. természetes édes vörösborunk, illatában és ízében a sherrys jelleg dominál, érdekesen párosulva a meggy és utóízében a csokoládé ízérzetével.”
Kapcsolódó cikkeink
Új korszakba lép a Csányi Pincészet
A Villányi borvidék legnagyobb, évszázadokra visszanyúló hagyományokkal rendelkező pincészete, a…
Tovább olvasom >Nagy István: a magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában…
Tovább olvasom >Olaszország lesz idén a Balaton Wine & Gourmet fesztivál díszvendége
A balatoni régió több mint 50 étterme és borászata mellett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új termékigazgatót nevezett ki az Auchan
Július 1-től Varga László látja el az Auchan Magyarország termékigazgatói…
Tovább olvasom >Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Dinamikus bővülés a SPAR franchise hálózatában: 19 új üzlet Magyarországon
A SPAR franchise hálózata 2024 első félévében 19 új üzlettel…
Tovább olvasom >