Borban a tudomány

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 05. 10:13

A Magyar Tudományos Akadémia minősített borversenyén tudósok és borászok 54 magyar pincészet és borászat 147 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti „Az MTA Bora 2014” elismerő címet – írta meg az mta.hu.

Borban a tudomany 1

 

Ötödik éve már, hogy először meghirdettük az Akadémia Bora címért folyó minősített borversenyt – köszöntötte Pálinkás József, az MTA elnöke az indulókat, a borbírákat és a sajtó képviselőit »Az MTA Bora 2014« borverseny eredményhirdetésén. „Úgy gondoltuk, hogy a bor közel áll a tudományhoz. Közel áll, mert a borkészítéshez a természet ismerete kell, fáradságot nem ismerő szolgálat, kitartó, fegyelmezett és türelmes munka, éppen úgy, mint a tudományhoz. Ahogyan a jó bort bárki felismeri, még a kevéssé hozzáértő is, úgy a valódi tudományos eredményt se lehet relativizálni, ebben is hasonlítanak” – hangsúlyozta Pálinkás József. A bírálóbizottság elnökeként örömének adott hangot, hogy a magyar borászok évről évre egyre kiválóbb borokat neveznek be a magyar borvidékek ízeit felvonultató, rangos megmérettetésre.

Kiemelkedő desszert- és vörösborok
A borrégiókat tekintve az MTA borversenyére idén is  a Tokaji borvidékről érkezett a legtöbb nevezés, a borok közel egyharmada innen származott. Szekszárdról 18, Villányból 17, a Kunságból pedig 15 tétel került a bírák asztalaira. Népszerűek voltak a rozéborok, ebben az évben a bormesterek a tavalyihoz képest kétszer annyit, 21 tételt neveztek be. A bizottság szakmai összegzése szerint megfigyelhető, hogy mind a fehér-, mind a vörösborok esetében egyre magasabb az alkoholtartalom. A desszertborok és a felső kategóriás vörösborok mezőnye kiemelkedőnek bizonyult: a zsűri az előbbiben öt, az utóbbiban három bort minősített aranyérmesnek, vagyis értékelt 90-nél magasabb átlagpontszámra.

Bírálók, pontozás
A borászok felső, illetve középkategóriában nevezhettek legjobb boraikkal. A felső kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, a középkategóriában pedig száraz és édes fehérborokat, vörösborokat és rozékat rangsoroltak a borbírák a borversenyeken megszokott 100-as pontrendszerben. Mindkét kategóriában a csoporton belül legmagasabb pontszámot elért bor viselheti 2014-ben a „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014” címet. Emellett „A Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2014 Arany”díjat kaptak a 90 feletti pontszámra értékelt, felső kategóriás borok.
A bírálóbizottság  tudósokból és borszakértőkből állt. A bizottság elnöke Pálinkás József, az MTA elnöke, az alelnöki tisztet Hajós György, az MTA doktora, professor emeritus töltötte be, a tanácsadói tevékenységet Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora látta el. A bizottság tagjai voltak: Csizmadia András, borszakértő, gasztrofilozófus, a Magyar Bor Akadémia tagja, Freund Tamás, akadémikus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója, Geiszt Miklós, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézet egyetemi docense, Nagymarosy András, az ELTE TTK Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi docense, Németh Tamás, az MTA főtitkára, Niszkács Miklós, újságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, valamint Pásti György, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.
Nemes, de nehéz feladat hárult a borbírákra, amikor vállalkoztak „Az MTA Bora 2014” kiválasztására – összegezte az idei bormustra legfontosabb megállapításait Hajós György akadémikus, a bírálóbizottság alelnöke, és hozzátette: amikor a magyar tudomány fellegvára a nevét adja egy-egy borhoz, fontos tudománydiplomáciai küldetést teljesít. „Az elkövetkező évben az Akadémián megforduló külföldi és hazai tudósok, szakemberek, vendégek ezeket az italokat fogyaszthatják majd a rendezvényeken, fogadásokon vagy ünnepségeken, ezek az ízek kapcsolódnak majd hazatértük után az események emlékéhez. Emelkedett pillanatok itala a bor, éppen ezért a legjobbak közül is a legkitűnőbbet kell felkínálnunk – hangsúlyozta az akadémikus, és kiemelte: – Kitűnő borászaink vannak, akikre az egész világ előtt büszkék lehetünk. A hat kóstolási alkalom során többször is megjegyeztük, hogy ilyen kitűnő borsorból nagyon nehéz kiválasztani a legjobbat, ugyanakkor elmondhatom, hogy a szigorúan név nélküli kóstolás a legtöbb esetben egyöntetű eredményhez vezetett.”

A „Magyar Tudományos Akadémia Bora 2014” díjazottjai

Középkategória – Fehérbor
A száraz fehérborok versenyében első helyezett és „Az MTA Bora 2014” cím birtokosa aRoyal Tokaji Borászati Zrt. 2012-es évjáratú Tokaji Furmintja lett.
Az édes/félédes fehérborok között is a Tokaji borvidék remekelt: a Patricius BorházKatinka 2011 nevű bora kapta a legtöbb pontot és „Az MTA Bora 2014” címet.

Középkategória – Rozé
A rendezvények rozéborainak versenyében a Szöllősi Pincészet Szöllősi Rosé 2013nevű, cabernet sauvignon-, kékfrankos- és merlot-házasítása bizonyult a legjobbnak, s érdemelte ki az „Az MTA Bora 2014” címet.

Középkategória – Vörösbor
A középkategória legtöbb ponttal értékelt vörösbora, így „Az MTA Bora 2014” cím nyertese a Takler Pincéből érkezett Szekszárdi Cabernet Franc 2011.

Felső kategória – Fehérbor
A fehérborok csoportjának legjobbika a Tornai Pincészet 2011-es évjáratú TOP Selection Apátsági Furmintja, így a zsűri döntése alapján ez a nedű viselheti „Az MTA Bora 2014” kitüntető címet.

Felső kategória – Vörösbor
„Az MTA Bora 2014” cím nyertese a villányi Bock Borászat zászlós bora, a 2009-es évjáratú Bock Cuvée, amely egy bordeaux-i típusú, cabernet sauvignon-, cabernet franc- és merlot-házasítás.

Felső kategória – Desszertbor
A felső kategória desszertborai közül a legjobbnak a Patricius Borház 2003-as 6 puttonyosTokaji Aszúját ítélte a zsűri, amely így elnyerte „Az MTA Bora 2014” címet.

A „Magyar Tudományos Akadémia Borversenye 2014 Arany” díjazottjai

Felső kategória – Fehérbor
Idén a felső kategória fehérborainál mindössze egy bor lépte át a 90 pontos határt, így ebben a mezőnyben a Somlói borvidékről származó Tornai Pincészet 2011-es évjáratúTOP Selection Apátsági Furmintja egyedüliként viselheti az aranyérmet.

Felső kategória – Vörösbor
Aranyérmes a villányi Bock Borászat zászlós bora, a 2009-es évjáratú Bock Cuvée; a Szekszárdi borvidék Takler Pincészetének 2008-as évjáratú Szekszárdi Cabernet Sauvignon Reserve nevű bora; valamint a Sebestyén Pince 2008-as évjáratú Grádusnevű bora.

Felső kategória – Desszertbor
Ebben a kategóriában valamennyi aranyérmes, tehát 90 pont felett teljesítő bor a Tokaji borvidékről érkezett.
Aranyérmes a Patricius Borház Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013 elnevezésű bora; a Hudácskó Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos „Lapis” 2007 nevű bora; a Pannon Tokaj Pincészet bora, a Tokaji Dominium Aszú 6 puttonyos 2006; a Royal Tokaji Borászati Zrt. Tokaji Aszú 6 puttonyos „Betsek” 2008 elnevezésű bora; valamint aRoyal Tokaji Borászati Zrt. Tokaji Aszú 6 puttonyos „Nyulászó” 2008 nevű bora.

 

 

Borban a tudomany 2

Borban a tudomany 3

Borban a tudomany 4

Kapcsolódó cikkeink