Borászat a Corvinus Egyetemen

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 12. 04. 00:02

Szőlészeti és borászati intézetet hoz létre a szőlészeti-borászati oktatás és kutatás hagyományosan jó színvonalának további emelése érdekében a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 2010. január elsejével.

Az intézet vezetésével az egyetem rektora – átmeneti időre – Kállay Miklós egyetemi tanárt bízta meg. Döntését a két éve az egyetemhez tartozó Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet felhalmozott veszteségével indokolta a Corvinus.
A Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet két éve tartozik a Budapesti Corvinus Egyetemhez. Eredetileg is az volt a cél, hogy az intézmény a borvidéken ellátott, tanácsadási, bor- és talajminősítési feladatokkal párhuzamosan, az egyetemen folyó szőlészeti-borászati oktatást és kutatást is szolgálja.
Az elmúlt két évben a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet jelentős veszteségeket halmozott fel, amit a BCE finanszírozott. Eközben az intézeti infrastruktúrát nem sikerült az egyetemi oktatás szolgálatába állítani. Az egyetemi szőlőbirtokok és a borkészítést szolgáló eszközök elaprózottsága akadályozta a racionális gazdálkodást, a BCE vezetése ezért kezdeményezte a szőlészeti és borászati oktatási és kutatási tevékenységek egységes irányításának megteremtését – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink