Bor- és jazzfesztivál lesz a hétvégén Szentendrén

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 28. 11:02

Szentendre, 2017. szeptember 27., szerda (MTI) – A boré és a jazzé lesz a főszerep szeptember utolsó hétvégéjén Szentendrén. A pénteken kezdődő fesztiválon helyi kötődésű borászok, borászatok és borkereskedések várják az érdeklődőket a belvárosban, ahol számos jazzkoncertet és gasztronómiai programot is kínálnak.

Ma már kevésbé közismert, hogy Szentendre és környéke egykor jelentős szőlő- és bortermelő vidék volt – idézte fel Solymosi Heléna, a város kulturális központjának igazgatója.
Szentendrén a borkultúrának nagy hagyománya volt, a város és vidéke híres volt például a kadarkájáról, olyannyira, hogy még exportáltak is belőle a “rác ürmössel” együtt. Az 1880-as évek filoxérajárványa azonban kipusztította a szőlőtőkéket, és helyükbe gyümölcsösöket telepítettek. Az egykori bortermelésnek ugyanakkor máig megmaradtak a nyomai, a valamikor több mint tíz kilométer hosszú pincerendszerből még látogathatók épségben maradt szakaszok.
Erre a múltra is utal a borfesztivál – folytatta az igazgató, hozzátéve, hogy a Pezseg a Fő tér elnevezésű programban már péntek déltől a pezsgőkre, habzó borokra és fröccsökre irányul a figyelem.
Péntek délutántól a jazz és a swing is felhangzik, szombaton és vasárnap pedig többek között a Dunakanyar Jazz Quartet hallható Borbély Mihállyal, fellép a Hot Jazz Band, valamint Török Ádám és a Mini Trió. De a három nap alatt folyamatosan szól a zene Szentendre történelmi belvárosában és a Duna-parton, ahol egész nap a bor és a szőlő témájához kapcsolódó rendezvények lesznek.
A gasztronómiai kínálatot a helyi éttermek, termelők és szolgáltatók biztosítják egyedi menüsorokkal, különleges borvacsorákkal és borkóstolókkal.
A Tourinform iroda szervezésében pedig tematikus sétákat, kóstolóval egybekötött hajókirándulásokat, szakmai előadásokat és boros-zenés tárlatvezetéseket is tartanak a három nap alatt.
A programokról a http://www.szentendreprogram.hu/ oldalon lehet tájékozódni. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink