Bonbonetti: Lean képzés és munkahelymegőrzés

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 25. 13:37

A Bonbonetti Csoport budapesti székhelyű vállalata, a Bonbonetti Choco Kft. 100%-os európai uniós és magyar állami társfinanszírozásban fejleszti dolgozóit a Lean menedzsment eszközrendszerével.

Az Európai Szociális Alapból finanszírozott, TÁMOP 2.3.3.B-09/10-es pályázati kiíráson nyertes projekt keretében több mint 300 munkahely marad meg, emellett a csokoládégyár hosszú távon növelni tudja termelékenységét és vállalati eredményességét. A projektben szereplő képzések eredményeképpen nem csupán a munkahelyek maradnak meg, hanem a megmaradó munkaerő képzettebb is lesz az innovatív ferencvárosi gyárban, ezzel új példát mutatva a gazdasági válság hatásainak kivédésében érdekelt hazai vállalkozásoknak.

A tibi csoki gyártójaként is ismert Bonbonetti Choco Kft. dolgozói a cég nyertes TÁMOP 2.3.3.B-09/10 pályázatnak köszönhetően az elkövetkező három hónapban Lean menedzsment képzésen vesznek részt. A Nagyvállalkozások speciális és általános képzéseinek támogatása a konvergencia régiókban és a közép-magyarországi régióban című európai uniós kiíráson nyertes pályázatnak köszönhetően több mint 300 dolgozó munkahelye marad meg. A képzéssel kombinált munkahelymegőrzési projektben a vállalat dolgozói és menedzsmentje elméletben és gyakorlatban is elsajátítja a piacvezető Toyota által kifejlesztett Lean menedzsment módszereit.

A minőségbiztosítás iránt már régóta elkötelezett Bonbonetti Choco Kft. (HACCP – 1998, ISO 9001:2000 – 2003, IFS 4 – 2007, IFS 5 -2008) menedzsmentje és dolgozói nagy feladat előtt állnak, hiszen egy merőben más kultúrából származó rendszert és gondolkodásmódot kell elsajátítaniuk a projekt során. Az itt megszerzett tudás képezheti az alapját a Lean mint gyártási rendszer bevezetésének, amit a közeljövőben tervez a csokoládégyár.

A vállalati folyamatok hatékonyságának, illetve minőségének folyamatos és szisztematikus javítása mára a fenntartható versenyképesség kulcstényezőjévé vált. A végletekig kiélezett versenyhelyzetben a fejlődés az egyetlen járható út. A Bonbonetti Choco Kft., ma már az egyetlen nagy hazai édesipari cég minden évben végrehajt milliós beruházásokat a fejlesztés érdekében, ezen az úton a következő lépés a Lean menedzsment eszközrendszerének és módszereinek megismerése a képzések során.
Az 1868-ban alapított, és azóta számos innovatív átalakításon átesett csokoládégyár határozott célja a 97 405 175 forintos uniós támogatással, hogy alkalmazottai minél szélesebb körű bevonásával (315 fő) a folyamatos fejlesztés kultúrájának és eszközrendszerének elméleti megismerésével megőrizzen 300 munkahelyet, mégpedig olyan módon, hogy az így a cégnél maradó dolgozók képzettebbek is legyenek, így jobban tudják ellátni feladataikat a jövőben.

A lean bevezetése – aminek ez a képzési projekt lehet az első lépése – nem egyszerű feladat: a teljes cég átalakítását igényli, a gyártástervezéstől kezdve a szervezeti kultúraváltáson át a szemléletváltásig. Ha viszont egy cég elhatározza magát, hogy rálép a folyamatos fejlődés útjára, jó eséllyel ugorhat meg versenytársai elől a piacon. A Bonbonetti Choco Kft. – a jelek szerint – éppen erre készül – tartalmazza a társaság sajtóközleménye.

Kapcsolódó cikkeink