Boltról boltra Sanghajban (1. rész) – Metro

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 08. 29. 08:00

Shoptour Sanghajban. Útvonalunk a Metro, a Lianhua (kínai tulajdonban lévő szupermarketlánc) és a Tesco egy-egy üzlete. Első állomás a Metro, amely itt nemcsak a fogyasztás paradicsoma, hanem egyben iskolája is. A szubtrópusi klíma miatt ritka csokoládét, az alig ismert szénsavas ásványvizet vagy a másutt ritkán kapható sajtokat itt ismertetik meg a vevőkkel. Nyolcsávos utcán közeledünk a déli külvároshoz, ahol 30-40 emeletes új házakkal szemben, egy park szélén épült fel a Metro Pudong Store, hét évvel ezelőtt. A megszokott sárga betűs név mellett messzire látszik a Metro itteni vevői számára kiejthető kínai név is, persze kínai betűkkel: Maide long.
Maga az áruház és környéke hasonlítana a budaörsihez. Csak éppen mások az emberek, a kínai feliratok nagy része pedig számomra nem csak érthetetlen, de olvashatatlan is.

Tricikli és csúcstechnológia
A pudongi Metro piaci vonzáskörzete óriási, hiszen Sanghaj szédületes iramban növekszik, és jelenleg 17,8 millió lakosnál tart. Más kérdés, hogy a vásárlóerő általában alacsony, még itt, a földrésznyi ország legfejlettebb városában is.
A kínai lakosság több mint 40 százaléka naponta 2 dollárnál kisebb jövedelemmel rendelkezik. Zömmel a falun élők. A városiak átlaga ennél háromszor-négyszer magasabb. S ha figyelembe vesszük a vásárlóerő paritását is, hogy az árakhoz képest az a pénz többet ér, mégiscsak alacsony az egy főre jutó vásárlóerő Sanghajban is.
Ez magyarázza – mások mellett – az itteni élelmiszer-kiskereskedelem heterogenitását és elaprózottságát. Például egymás mellett működik a kereskedelmi csúcstechnológiát képviselő Metro és az egyszemélyes mozgóboltnak tekinthető tricikli, amivel valaki szállítja is a zöldség-gyümölcsöt, majd egy utcasarkon arról is árusítja.
Közkedvelt az úgynevezett wet market (=nedves piac), azaz parányi üzlet, ahol néhány friss élelmiszert árulnak, és gyakran locsolják vízzel, hogy jól mutasson. Abban a kategóriában nemcsak a számla és az adózás hiánycikk, hanem a higiénia vagy a visszakövetés is problematikus. Viszont az árak harmad- vagy hatod­akkorák, mint Magyarországon.

Rájönnek a minőség fontosságára
Jean-Pierre Bienfait (34 éves), a Metro leányvállalatának üzemeltetési elnökhelyettese azt mondja, hogy a topstátusú fogyasztók alkotják célcsoportjukat:
– Forgalmunk 40 százalékát a HoReCa-szektorral bonyolítjuk le. Jelenleg 110 kimondottan tophotel működik Sanghajban, és zömük a város négy Metro áruháza valamelyikének vevője. Számuk azonban bővül, mert 40 további luxusszálloda épül napjainkban. Persze fontos tudni, hogy ők olyan Cash & Carry-ügyfelek, akik nem azonnal és készpénzzel fizetnek, de az árut sem maguk viszik el, hanem kiszállítva kérik. Ez azonban Európában is így van, ott sem könnyű a tophotelekkel.
Hozzáteszi, hogy a HoReCa-forgalom növekszik, mert a vendéglátóknak előnyös. A kereskedők is kezdik felfedezni a Metro értékeit:
– Sok vendéglátós és bolttulajdonos először nem érti a minőségre és higiéniára fokuszáló stratégiánkat, és nem is hisz benne. Amit megismer, kockázatosnak tartja, nem szívesen veszi. Amikor aztán rájön, miről van szó, gyorsan javul a helyzet.

Bemutatják a kávéfőző használatát
A 7000 négyzetméteres eladótér bejáratánál a legkeresettebb termékekkel vagy a szezonális cikkekkel találkozik a vevő.
A most zajló telekommunikációs forradalmat tükrözi, hogy aki belép, legelőször számítógép, szórakoztatóelektronika és mobiltelefon gazdag kínálatával találkozik. Másolópapírt háromféle kiszerelésben kínálnak: kötegben, kartonban és raklapon.
Frekventált helyen hoszteszek kínálják a vendéglátásban és otthon használatos, korszerű kávéfőző gépeket:
– Bemutatjuk a használatukat, mert ebben a kurrens kategóriában piacvezetők akarunk lenni – jegyzi meg Hollandiából jött kísérőnk, Bienfait úr. Tizenhárom éve dolgozik Ázsiában, és három éve került a kínai Metróhoz, amely már ötödik munkahelye a Távol-Keleten.
A cipővásárláshoz adott hasznos tanácsok egyike, hogy érdemes más cipőt hordani munkába, és megint mást utcára. Egy jó cipőt szétszedtek elemeire, és feltették a falra. Minden egyes elemnél, talptól a kéregig leírják, hogy mitől jó egy lábbeli minősége, s abból viselőjének milyen előnye származik.
Szembetűnik a sokféle ágynemű, kimondottan vonzó csomagolásban. Megtudjuk, hogy ezeket leginkább vállalatok vásárolják, és ajándékba adják dolgozóiknak. Hasonlóan más lakásfelszerelési vagy ruházati cikkekhez. Az ilyen intézményi vevők a forgalomból 40 százalékot meghaladóan részesednek.

Friss hal az ütőkártya
Az eladótér fele, 3500 négyzetméter jut élelmiszerekre. Abból 1500 négyzetmétert visz el a friss áru. Különösen népszerűek a halak és a tenger gyümölcsei. A Metro ugyanis garantálja a hűtőlánc sértetlenségét, s ezzel az áru magas minőségét. Általában ugyanis a friss áruval az egyik gond, hogy szállítási és raktározási kapacitáshiány miatt az áru hűtése nem mindig folyamatos.
A keresett halak kulcsszerepet játszanak a Metro akciós politikájában is. Amikor ott jártunk, június közepén a szórólap címlapján élő ezüst kereszteshalat kínáltak, átszámítva 137 forintért – fél kilót. A szórólap frekventált, harmadik oldalán csak halak szerepeltek. A frissességet és a minőséget kínai és angol nyelven részletezik a képek és árak mellett.
Szintén élő keszegből fél kilót 175 forintért kínáltak, akciós áron. Fagyasztva fél kiló lazac akciós ára 800, a tengeri sügéré pedig 450 forint, átszámítva.
A szemben lévő oldalán gyümölcsök és zöldségek vonzó képei és árai láthatók.

Csokoládéval csábítanak
Kínai boltokban általában kevés csokoládét lehet látni. A nagy meleg miatt szállítani is, tárolni is kockázatos. Nem alakultak ki fogyasztási szokások. A Metro azonban 1200 importált cikkelemmel csábítja a vevőket, és igyekszik étvágyat csinálni.
A szénsavas ásványvizek szintén importból származnak. A polcokon feliratok tájékoztatják a vevőket a termék összetételéről és hatásairól. Az ismert márkák közül szembetűnik a 750 milliliteres Perrier, magyar pénzben 425 forintért.
A sörválasztékban a hazaiak mellett szintén sokféle külföldi márka látható. Importőröktől szerzik be őket.
– Ismerjük a fogyasztók életkörülményeit és étkezési szokásait, így olyan választék kialakítására törekszünk, amely megfelel az igényeiknek. Figyeljük az új trendeket is, hogy lépést tartsunk a változásokkal – mondja Bienfait úr. – A fitnesz már kezd divatba jönni. Megjelenik az étkezés élvezete iránti igény is, és például mind több vevő ismeri meg a sajt ízeit, de az öt éve megjelent vörösborokból is egyre több fogy. A külföld, a nagyvilág iránti érdeklődést elégítjük ki azzal, hogy az importáruk számára külön részleget alakítottunk ki. (Folytatjuk)
Bajai Ernő

Kapcsolódó cikkeink