Bolti szarkák megfigyelés alatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 29. 17:27

Minden boltvezető életét megkeserítik a bolti lopások, amelyek elleni védekezésben a technikai eszközök egyre szélesebb választéka segít. Egyszerű, ám annál hatékonyabb eszközökkel egészen hatásosan védeni tudjuk boltunkat a tolvajok ellen. De az sem árt, ha megismerjük az egyes tolvajtípusokat.

A nemzetközi statisztikák szerint a bolti lopások egy évben átlagosan az eladások 1,2-1,5 százalékával megegyező kárt okozhatnak. Ugyancsak nemzetközi adatokból az derült ki, hogy a károk 41 százalékát a külső tolvajok tevékenysége okozza, 36 százalékáért a saját alkalmazottak a felelősek, a fennmaradó 23 százalékban más történések – például belső balesetek, hiány, a romló áru készleten maradása – okozzák a hiányt.

Rózsás Balázs, az áruházi biztonsági termékek kereskedelmével foglalkozó Aspectis Kft. termékmenedzsere a bolti lopások megakadályozására mindenképpen a jól látható, de nem hozzáférhető helyeken elhelyezett kamerákat tartja igazán visszatartó erőnek. Meglátása szerint nemcsak a bolt belső helyiségét kell védeni, hanem a pénztárak szemmel tartására is kiemelt figyelmet kell fordítani, amit az egyre elterjedtebb POS-monitorozással is ki lehet egészíteni. Az már mindenképpen visszatartó erő, ha a biztonságtechnikai eszközök működéséről a kereskedő már a bejárati ajtónál jól láthatóan tájékoztatja a belépőt.


Átgondolt biztonság

Rózsás Balázs szerint a biztonsági eszközök kiválasztásánál komolyan át kell gondolni, hogy a tolvajok megfékezésével mennyi veszteséget tudunk megspórolni, és ennek függvényében érdemes a biztonságtechnikai eszközökre költeni. Nyilván egy több ezer négyzetméteres áruházban sokkal többet kell ezekre a berendezésekre fordítani, mind egy kisebb boltban.

Egy megfigyelő kamerára mindenképp érdemes beruházni. A megfelelő kamera kiválasztásánál az adott megfigyelendő tér sajátosságait kell figyelembe venni. A termékmenedzser szerint a legfontosabb szempont egy kamera kiválasztásánál az, hogy az arcfelismerésre szükség van-e, hiszen a felismerhetőség az egyik legfontosabb tényező a későbbi felderítések miatt. Például a cégük által forgalmazott Axis kamerákat úgy alakították ki, hogy azok a boltok belső elrendezésére jellemző folyosókat tudják hatékonyan megfigyelni – e funkció nélkül a kamerák nagyon sok oldalsó, haszontalan adatot rögzítenének, és nem tudnának hatékonyan a folyosó közepén folyó eseményekre összpontosítani. Arra is gondolni kell, hogy a kamera által rögzített képeket tárolni kell. Ehhez egy szerver beszerzése és biztonságos elhelyezése szükséges – amennyiben ennek megvásárlása nagyon megdrágítaná a biztonsági projektet, akkor bérelni lehet tárolási szolgáltatást, és távoli szerveren rögzíteni a kameraképeket. Ilyen szolgáltatást kínál például az Observant cég.

Bérelt védelem

– Egy kis boltnak kezdetben egy alacsonyabb kezdőcsomaggal érdemes indulni – véli Rózsás Balázs. – Ilyen minimális konfiguráció a belépőszintű VGA-felbontású kamera, amelyhez a mellékelt, ingyenes Axxon Start Smart szoftver készít felvételeket. Egy maximális opció, amikor 5MP felbontásban készítünk felvételeket egy teljes körű támogatással biztosított licencköteles NETAVIS vagy Axxon Smart 2.0.2 szoftverrel.

A kamera megvásárlása mellett egy kis bolt 20 GB-nyi tárhelyet 5000 forintért rendelhet meg az Observant szolgáltatásával. Ehhez a boltnak még rendelkeznie kell internet-előfizetéssel is, ami maximum havi 10 ezer forintból biztosan megúszható. Ezek a kiindulási árak, a nagy áruházaknál már milliós nagyságrendű beruházásról beszélünk.

Az Aspectis egyébként a biztonságtechnika IP-világából az elvárható legfontosabb termékekkel és szolgáltatásokkal várja partnereit. A csúcskategóriás Axis, illetve a feltörekvő német Basler és a tajvani VIVOTEK IP-kameráinak forgalmazói. Ezenkívül megvásárolhatók tőlük a professzionális megfigyelőrendszerekhez szükséges szoftverek (Axis Camera Station, AxxonSoft és NETAVIS software), valamint kínálnak még Paxton beléptetőt és Ekay ujjlenyomat-olvasót is.

Tolvajtípusok

A szakirodalom a bolti tolvajok esetében megkülönbözteti a professzionális és az amatőr tolvajt. Az amatőr tolvajok a bolti lopások 20 százalékát követik el, a profi tolvajok a fennmaradó 80 százalékot. Az amatőr tolvajoknak több típusát különböztetik meg. Az opportunista például az a tolvaj, aki a felkínált lehetőséggel élve tulajdonít el egyet s mást a boltból. Ilyen lehetőség például, hogy a bolti eladók nincsenek a helyükön, vagy nincsenek biztonsági kamerák. Általában idegesek tettük miatt, így viselkedésük feltűnik a biztonsági személyzetnek. Ez a tolvajtípus a teljes lopott áru nagyon kis hányadát tulajdonítja el, és a legtöbb esetben le is buknak felkészületlenségük miatt.

Betegek, bandák, bűnözők

A kitartó tolvaj rendszeresen lop a boltból – minden nap vagy minden héten. Gyakran a valós vásárlásokat keverik a lopással, így próbálják tettüket leplezni. A fiatalkorú tolvajokat a kortársaik, a bandaszellem veszi rá, hogy lopjanak. Ezek a fiatalok akkor vedlenek át tolvajjá, ha a csoporttal együtt vannak, egyénileg soha sem tennének hasonlót.

A gyermekeket lopni kényszerítő tolvajok joggal nevezhetők a bolti tolvajok aljának. A gyermekek jogilag nem vonhatók felelősségre, a felnőttek ezt használják ki. A törvénykezés már elmozdult afelé, hogy a fiatalkorúakat is büntethessék valamilyen szinten.

A kényszerbetegséggel élő kleptomániások gyakran abszolút használhatatlan dolgokat tulajdonítanak el, mint például a cipőnek az egyik párját. Vagyis egy belső kényszernek engedelmeskedve lopnak, de szerencsére nagyon kevés ember szenved ettől a betegségtől. A súlyos alkohol- vagy drogfüggők igen agresszíven tudnak fellépni a bolti eladókkal szemben, ezért ez az amatőr bolti tolvaj a legveszélyesebb. Függősége kielégítése céljából lop, ezért mindent képes kockára tenni érte, nagyon elszánt.

Profi tolvajok csapatban

A tolvajok csapatban is jelentkezhetnek. Mint egy középkori horda, lerohanják a boltot, egy részük az eladók figyelmét vonja el, másik részük pedig az árut pakolja. Ők is veszélyes, erőszakos tolvajoknak számítanak.

Az is előfordulhat, hogy a személyzet segíti a tolvajok munkáját, például azzal, hogy szemet huny a tevékenység felett, vagy hogy beépített emberként ő segíti a tolvajok munkáját.

A profi tolvajok szervezetten, csoportosan dolgoznak, előre kiszemelt termékeket lopnak el, nagy értékben. A munkát előre megbeszélik, mindenkinek megvan a saját részfeladata, a terméket már a lopás előtt értékesítették, gyakran rendelésre lopnak.

Ez a mérleg a „kulcs a hozzáadott értékhez”.

Kapcsolódó cikkeink