Bolt csiki-csuki: 140 ezerből 60 ezer nyitva, 80 ezer zárva

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 03. 08. 11:35

Cselezgetnél? Nem fog menni, pontos a szabály. Plázás boltoknak könnyebb alkudniuk bérleti díjat. Átvevőpont a boltban: az is zárva. Kiadni a lehúzott redőnyön? Bolt előtt odaadni? Nem szerencsés, a jogban még az “és” is számít. Tevékenységi kört mutyiban megtoldani? Na ne! Nagykereskedelem: kivétel, de nem akárhogyan, azzal se ügyeskedj. A következő lomizás erős lesz.

 


Miért 140 ezer? Mert a kiskereskedelmi üzletstatisztikában nincs benne minden árus hely, például dohánybolt, lottózó, piacok, egyes vegyes tevékenységű, például nagykereskedelmi árusítóhelyek közül az érintettek. Most ennyivel számolunk. (A szűkebb boltos statisztikában 125 ezer az üzletszám.)

A március 8-tól indított boltzár fő szabálya az, hogy egyrészt a listában meghatározott üzletekben, vásárlási helyszíneken “megengedett a tartózkodás és a vásárlás”, a többi üzlet ugyanakkor “köteles zárva tartani”. Ez egyértelmű, szigorúbb is, szemben a korábbi boltzár időszakának lazább szövegezésével, amikor a köteles zárva tartani szöveg még hiányzott. Mentségül, súlyosabb is a járvány.

A boltzáras tilalomfánál másik alapvető szabály a kereskedelmi jogból kiindulva: az árusított termékek alapján akkor pottyan a pálya valamelyik térfelére egy bolt – bezárni, vagy nem címzéssel március 8-tól -, hogy milyen portékák jellemzik döntő részben, jellemzően az értékesítését. Százalékos előírás nincs, ellenőrzés lesz.

Itt még az úgynevezett főtevékenység mellett is többről van szó. Főtevékenysége egy van egy boltos vállalkozásnak, üzlete lehet több is, eltérő termékkörökkel. Végül az számít, hogy az egyes üzletekben külön-külön nézve mi is folyik az árusítás terén, mit is árul. Például egy kereskedelmi vállalkozásnak lehet munkaruházati üzlete, az nyitva lehet, de a sportruházati boltja már nem. Bútoráruháznál a kifejezetten, tehát a forgalmában döntő irodabútoros boltja nyitva lehet, de a sima, általános bútorbolt, ahol babaágyat és íróasztalt is árusítanak, nem.

Végeredmény: mese nincs, akinek nem szabad nyitva tartania, annak be kell zárnia. Ettől még a lehúzott redőny mögött dolgozhat az eladó, például összekészíthet webáruházi kiszállítást, leltározhat, de a vásárlóval nem állhat szóba, a vásárló be sem léphet a boltba.

Leltározás: sajnos, lesz , akinek az utolsó. De a járvány diktál, kíméletlenül.

Megfordítottuk, hova nem mehetsz vásárolni: az annyi mint 80 ezer üzlet

Nyilván azok a boltok kötelesek bezárni, amelyek az engedélyezett körben nincsenek benne. A bő statisztikából elindulva közel 80 ezer a különféle iparcikkes boltok száma, amelyek kötelesek bezárni március 8-tól.

És hogy pontosabban milyen árusok lehetnek ezek, azt könnyű megfejteni, mivel azok, amelyek a költségvetési támogatásból részesülhetnek, azokat fel is sorolja a vonatkozó jogszabály, így egyértelmű a lista.

Mutatjuk, milyen boltokat nem érdemes keresni, vagy az üzlettípust, vagy a termékkört megjelölve (kicsit egyszerűsítettünk, egyes esetekben érthetőbbé tettük az üzlet, vagy termék megnevezését, de a hivatalos TEÁOR tevékenységbesorolást meghagytuk):

iparcikk jellegű vegyesbolt (TEÁOR 4719) például a kínai, vietnámi vegyesboltok, filléres boltok, akiknek szélesebb és valóban vegyes a kínálatuk, audio-, videoberendezés (TEÁOR 4743), textil-kiskereskedelem (TEÁOR 4751), igazából méteráru, villamos háztartási készülék (TEÁOR 4754), vasalótól, hajszárítótól a mosógépig, bútor, világítási eszköz, egyéb háztartási cikk (TEÁOR 4759), például evőeszköz, sok egyéb más, könyv (TEÁOR 4761), papír-, írószer-, irodaszer- nyomtatvány (TEÁOR 476203), zene-, videofelvétel (TEÁOR 4763), sportszer (TEÁOR 4764), játék (TEÁOR 4765), ruházat (TEÁOR 4771), lábbeli-, bőráru (TEÁOR 4772), óra-, ékszer (TEÁOR 4777), egyéb m.n.s. új áru (TEÁOR 4778), ami igazából a többi iparcikk féleséget jelenti, és a használt cikk (TEÁOR 4779), a turkálókkal az élen.

A kölcsönzők sem működhetnek, kivéve a jármű- és gépkölcsönzés (esküvői ruhát például nem lehet kölcsönözni). Javítóhelyek is be kell zárjanak, így ha elromlik a – soroljuk a javát – szórakoztatóelektronikai cikk, lábbeli, bútor, óra-, ékszer, más háztartási cikk, vagy megvárod a nyitást (venni sem tudsz másikat), vagy félreteszed lomtalanításra. A virág-, koszorú- és dísznövény kiskereskedelem is ebben a lajstromrészben szerepel (de a virágboltok csak 9-től zárnak).

A következő lomtalanítás erős lesz.

Nyitva maradhat: 60 ezer bolt

Ezt már tudhatjuk nagyjából, így a legfontosabbak: élelmiszerbolt 38 ezer, ez dobja meg ezt a nyitvatartók számát nagyon, állateledel másfél ezer, illatszerbolt két és fél ezer, gyógyászati termék közel ezer, gyógyszertár bő két ezer , benzinkút kétezer, dohánybolt több mint ötezer, jármű és alkatrész szaküzlet több mint 7 ezer, újságos több mint ezer, lottózó vagy kétezer.

Azért pontosabban is sorolva, nyitva lehet a rendelet szerint március 8-tól: a napi fogyasztási cikkeket értékesítő üzlet, így az élelmiszerüzlet, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító üzlet. Mellettük a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzlet, így a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket, állateledelt, takarmányt, műtrágyát árusító üzlet, kertészeti áruda, faiskola, piac, helyi termelői piac, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, optikai és látszerészeti eszközt forgalmazó üzlet, állatgyógyszertár, üzemanyagtöltő állomás, nemzeti dohánybolt, újságos.

A rendelet a biztonság kedvéért kimondja, hogy a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet be kell zárni (Media Markt, Euronics, Extreme Digital, eMAG és társaik).

A piacok területén az ott található boltzáras üzleteket is be kell zárni.

Plázás boltok: jobb az alkupozíció

Tömegével zártak be eddig is a plázás boltok. A bérleti díjból nem nagyon kaptak jelentősebb engedményt a korábbi boltzárnál, vagy később, főleg azért, mert az akkori jog nem mondta ki, hogy a bezárásra ítélteknek be kell zárniuk.

Most igen.

Átvevőpontosdi, vagy kiadom az ajtón? Á, ne…

A nagymenő webáruházak hagyományos boltokkal is ügyködnek, de sok kisboltnak is van webáruháza. Kézenfekvő, hogy ezek a hagyományos boltok a webes rendeléseknél átvevő pontok is, így a vásárló választhat, hogy megrendeli előre a portékáját és nem lesi a futárt, hanem maga elhozza a boltból.

Nos, átvevőpont címén sem léphet be a vásárló a bezárásra ítélt boltba. A jogszabály egyértelmű, a zárvatartás a vásárlónak szól, aki semmilyen címen nem léphet be és nem tartózkodhat a boltban. Az átvevőpont is üzletnek minősül (épület, épületrész, ahol kereskedelmi tevékenységet folytatnak, és – tesszük hozzá -, mindegy, hogy milyet).

Teljesen másik történet, ha egy bezárásos bolt olyan másik bolttal szerződött már korábban átvevőpontos szolgáltatásra, aki nyitva tarthat. Vannak ilyenek, például élelmiszerboltok, vagy benzinkutak De ők élből nyitva tarthatnak.

A házhoz szállítást egyébként nevesíti is a jog, megengedi.

Bejelentem a jegyzőnél, hogy maszkot is árulok: kevés

Nem a polcra kihelyezett termékekből mutatóban kihelyezett egy-egy darab számít, hanem az, hogy azokból mennyit is ad el a bolt, ebben az esetben is minek mennyi a súlya a forgalmazásban. Több fajta árucikk alapján nincs százalékos szabály, de nyilván ha egy élelmiszerbolt szakácskönyvet is árul pár darabot, attól még élelmiszerbolt és nyitva is lehet.

Így nem érdemes azzal próbálkoznia egy bezárásra ítélt boltosnak (lehet bármelyik a tilalmasak köréből), hogy kirak pár darab maszkot, vagy fertőtlenítőt és ezen a címen drogáriává avatja boltocskáját, ráadásul még a jegyzőnél is bejelenti a frissen polcra dobott termékkört. Ha a forgalmában ezek súlya csekélynek ígérkezik, a büntetést és a bezárást kockáztatja.

Másik történet persze, ha valóban termékkört vált.

Laci, dobj már ki egy fülhallgatót

Volt már olyan, hogy a hagyományos boltban a kedves vásárlónak kinyitották a bejárati ajtót zárva tartási időszakban, vagy éppen felhúzták a redőnyt és a küszöb felett intézték a vásárlást. Nem nyerő ez sem. Nem teszi be ugyan a lábát a kedves vásárló a boltba, az eladó sem lép ki, de hát csak megtörténne így a vásárlás. Nyugtát kell adni (nem csak illik), az online kassza a boltban ketyeg általában, fizetni is ajánlatos, sőt, a boltos enélkül nehezen csinálna bármit is, tehát valami történt a vásárlás terén. És a vásárlási tevékenység belelóg a boltba, hiszen az eladó ott csinálja a dolgát.

Ez is ellentétes a jogalkotói szándékkal is, hiszen a cél a találkozások számának csökkentése, de hát már említettük, hogy a zárvatartás előírása a vásárlónak szól, lényege pedig, hogy nem vásárolhat (vagyis nem szolgálható ki).

De ami ennél sokkal fontosabb: a rendelkezés kimondja, hogy kizárólag a meghatározott üzletekben megengedett a tartózkodás és a vásárlás. Az “és” szócska teremt rendet ebben.

Nagykereskedelem: nyitva lehet, de

A nagykereskedelmi tevékenység folytatása megengedett (amikor nem a természetes személy fogyasztót szolgálja ki a nagykereskedő). De hát vannak nagykereskedések, akik természetes személyt, fogyasztót is kiszolgálnak egyidejűleg.

A 15 ezer nagykereskedelmi raktáros most megvakarhatja a füle tövét, de hát itt nem üzletről szól a rendelkezés, hanem tevékenységről. Tehát Lacit, Julit csak úgy nem engedheti be, mint eddig, fogyasztóként. Boltosként árut beszerezni, akár a ruhás webáruháza részére igen.

Kapcsolódó cikkeink