Bolond világ?

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 05. 01. 08:00

A Pizza Hut étteremláncot marketingmegfontolásból Pasta Hutra keresztelik át, és választéka elsősorban nem pizzára, hanem az egyre divatosabb tésztákra fog épülni! – adták hírül március 31-én és április 1-jén szakmai szájtok és hírleveleik. Első megdöbbenésünkben mi is a cég honlapjára klikkeltünk, amelyen látható is volt az új logó! Egy helyen még valamiféle magyarázatot is kaphattunk: a liszt és a sajt árának drágulása… És itt kezdett a dolog gyanússá válni!A honlap további linkjei persze már pizzarendelésről szóltak… ugyanis a meglepő információ a cég április elsejei „tréfája” volt: szó sem volt átnevezésről, profilváltásról. Ám az ötlet nem teljesen légből kapott – a Pizza Hut toszkán receptek alapján készült tésztaételcsaládot vezet be tavasszal, amelynek a bolondok napjához kötött ugratása reklámfunkciókat is hivatva volt ellátni. Nem is sikertelenül, hiszen az interneten információkat keresve kiderül, hogy újságok tömkelege foglalkozott a kedélyeket borzoló „bombahírrel” Amerikában. Így most a pizzafogyasztóknak a nagyobbik hányada tudhat arról, hogy kedvenc szállítójuktól új olasz tésztákat is rendelhetnek.
Az amerikaiak szeretik a hasonló poénokat, más gyorséttermek is csináltak már maguknak ilyen módon ingyenreklámot.
A Burger King például 1998-ban „balkezes whoppert” mutatott be (többek között harmincmillió balkezes polgárnak) az USA Today című lapban, egész oldalas hirdetésben. A fasírtot, salátalevelet, paradicsomot, savanyúságot és egyebeket – a menüajánlat szerint – 180 fokkal elfordították. Annak ellenére, hogy másodikán a BK újabb hirdetésben tette közzé, hogy a „balkezes whopper” áprilisi tréfa volt csupán, állítólag sokáig álltak érte sorba az emberek.
Megvettük a „Szabadság harangot” – ezzel az ötlettel lepte meg az olvasókat 2001-ben egy New York Times-beli hirdetésben a bolondok napján a mexikói ízeket kínáló Taco Bell-lánc (nevéhez híven egy harang szerepel a logójában). A philadelphiai Nemzeti Történelmi Parkban lévő harangot ezentúl „Taco Liberty Bell”-nek kell nevezni – szólt a szöveg. Több ezer felháborodott ember hívta fel a parkot és az étteremláncot ezen a napon, hogy tiltakozzon az eljárás ellen.

Kapcsolódó cikkeink