Bölcsebbek lettek a nyugat-európai cégek

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 21. 09:59

A számlák fizetésében és behajtásában fegyelmezettebbek, üzleti partnereik kiválasztásakor pedig körültekintőbbek lettek a nyugat-európai cégek, jelentősen javult az általános fizetési morál – derül ki az Atradius Fizetési Szokások Barométerének 2014-es kiadásából. Azonban továbbra sem árt az óvatosság a cégek részéről, hiszen a 2014-re várt alacsony mértékű nyugat-európai gazdasági fellendülés gyenge lábakon áll, a túlzott kockázatvállalás pedig csődhullámot idézhet elő.

 Dr. Csík Klára tulajdonos-ügyvezető Karrier és Stílus


Dr. Csík Klára
tulajdonos-ügyvezető
Karrier és Stílus

Míg a 2013-as Atradius Fizetési Szokások Barométer az egy évvel korábbi állapotokhoz viszonyítva a vállalatközi fizetések jelentős romlásáról számolhatott be, addig az idei felmérés alapján megállapítható: a nyugat-európai cégek tanultak a korábbi évek negatív tapasztalataiból. A 13 nyugat-európai országra kiterjedő kutatás szerint 2014 első negyedévében eladásaik értékének már csak 42,4%-át adták hitelbe, míg egy évvel korábban 45%-át.

Egy másik pozitív fejlemény, hogy immár 5 nyugat-európai cég közül 3 alkalmaz valamilyen követeléskezelési eszközt. A leggyakoribb a fizetési felszólítás kiküldése (46,2%), valamint a céginformáció beszerzése (43,3%), illetve 36,7%-uk valamilyen fedezett/biztosított fizetési módot kért vevőjétől.

„Figyelemre méltó, hogy a legfrissebb felmérés szerint mennyivel tudatosabban kezelik pénzügyeiket – beleértve a kintlévőségüket is – a nyugat-európai vállalkozások, mint egy évvel korábban. Az adatokból egyértelműen kiderül, hogy míg korábban a mindenáron történő üzletszerzési szándék sokszor felülírta a legelemibb óvatossági szabályokat, mostanra gondosabban válogatják meg partnereiket, nem szállítanak ismeretlen cégeknek hitelbe, és nagyobb arányban alkalmaznak követeléskezelést” – mutat rá Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

A szakember szavait alátámasztja, hogy a kintlévőségek átlagos forgási sebessége (DSO) idén 52 nap a tavalyi 56,6 nappal szemben. Bár a nyugat-európai vállalatközi számlák értékének 37,6%-át késve fizették az idén, szemben 2013 ugyanezen időszakának 29,5%-ával, a 90 napon túli tartozások aránya viszont nagymértékben javult.

Kapcsolódó cikkeink