Bocuse d’Or Selection Hungary

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 02. 14. 08:00

Előkészületek
Kreil Vilmost, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökét a 2010. február 21-22.-én tartandó verseny előkészületeinek részleteiről kérdeztük. – Az eddig elvégzett munka tükrében úgy gondolom, hogy minden adott ahhoz, hogy a világ leghíresebb szakácsversenyéhez méltó magyar fordulót tartsunk.
Mint tudott, a nyolc versenyzőt a korábbi selejtezőkön szakmai szempontok alapján választottuk ki, és a felkészülési időszak végéhez közeledve úgy látszik, közülük bárki lehet a győztes! A zsűri elnöke az a norvég Charles Tjessem lesz, aki a 2003-as Bocuse d’Or döntő győztese lett. A versenyzőink konyhai munkáját a két Michelin-csillagos, MOF-díjas Joseph Viola ellenőrzi.
Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ilyen széles szakmai és civil támogatottságú, ilyen komoly díjazású nemzetközi gasztronómiai megmérettetés még nem volt hazánkban. Mindenkit arra szeretnék biztatni, hogy látogasson el a Hungexpóra, és a saját szemével győződjön meg a nyolc legjobb döntős szakács tudásáról, hiszen a verseny nyitott konyháin keresztül bárki nyomon követheti az eseményeket.

Így készültek
A verseny résztvevői január végén még a felkészülés különböző szakaszaiban tartottak, de a megkérdezett négy séf mindegyike jó eredményt vár magától.
Az előversenyen legtöbb pontszámot elért Kostyál Gábor a két évvel ezelőtti hazai döntőben kevéssel maradt el a győztestől. Most nem bíz semmit a véletlenre! Commis-jával már decemberben megkezdte a tréningeket, a januárt a tervezett fogások bekóstolásával, időméréssel töltötték. Előző munkahelyétől megválva a Kodolányi Főiskola Siófoki Oktatási Központjának eszközeit használva készül, jó eséllyel keresi szponzorait.
A Kogartos Kiripolszki István a Bocuse d’Or Selection Hungaryval közel egy időben rendezett Hagyomány és Evolúció versenyen is indul, azaz dupla erőfeszítést igényelnek tőle a megmérettetések. Séfkörökben e döntése miatt senki nem támadja, munkahelye is támogatja, de napi munkája mellett nagyon sokáig csak fejben tudott készülni. Ennek megfelelően István már a dobogóval elégedett lenne.
Kiss Gergely, a Crocus Gere Borhotel szakácsának felkészülését meghatározza a lakhelye és munkahelye közötti 350 kilométeres távolság és a napi elfoglaltság. Örömmel versenyez, de sokszor improvizálni kényszerül: a Hagyomány és Evolúció egyik döntőjén például reggel ismerte meg commis-ját. Mindemellett a luxemburgi vb-n melegkonyha-kategóriában ezüstérmet szerzett. Győzni szeretne, és örül, hogy a zsűrinek sok külföldi tagja van, mert a magyar versenyeken gyakran előnytelen helyzetbe kerül azzal, hogy ő az egyetlen, akit nem ismer közelről senki az értékelők közül. Mostani, Franciaországban dolgozó segédjének munkaadói örömmel hívták meg egy hétre a Bocuse d’Or versenyre való felkészülésre.
A mezőny legfiatalabb tagja, Mező Gábor az előverseny idején vette át a Café Erté séfposztját. Az elődöntőre egy napot készülhetett, most viszont már január közepén megvolt a fejében a felszolgálni kívánt fogások terve. Az ételeket első törzsvendégeivel tesztelte, a felkészülés utolsó fázisában egy zártabb kör értékeli munkáit. Gábor az első három helyezett közé szeretne kerülni, de biztos benne, hogy az eredménytől függetlenül szeretni fogja a versenyzést.


Kapcsolódó cikkeink