BMI: Erős nyár végi bővülés

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 09. 03. 10:08

 A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 55,9.

Három hónap bővülés után csökkenés foglalkoztatottságindex tekintetében

  • A korábbi augusztusokkal összevetve az idei érték felülmúlja a hosszú távú augusztusi átlagot (52,5), és meghaladja az elmúlt három év átlagát (52,6).
  • A felmérésben vizsgált részindexek kisebb része növekedett júliushoz képest. A változások mértéke hat esetben sem érte el az 1 százalékpontot.
  • A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont alá került ebben a hónapban, első alkalommal három hónap bővülés után. Ezt megelőzően 2020 februárja és júliusa között volt végig 50,0 pont alatt az index, az azt követő időszakban pedig 50,0 pont körül ingadozott.

Történeti áttekintés

     MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index augusztusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 55,9. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest ötödik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, két hónapos szűkülő trendet megszakítva. A bővülés üteme erősebb lett, és a BMI-t alkotó részindexek összességében kedvező képet mutatnak: az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség továbbra is dinamikusan bővült, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét. A foglalkoztatottság alindexe viszont némi szűkülést jelez. A szállítási átfutási idő értéke ezúttal némileg növekedett, de továbbra is nagyon alacsony maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, még mindig utalva a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra. A 2021 augusztus havi index nagyobb a júliusi (55,8) értéknél, és a harmadik legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,4; az augusztusoké 52,5). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag az e havinál alacsonyabb volt (52,6). Az idei érték így átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe enyhén nőtt júliusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi hatodik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke augusztusban.

Az új rendelések indexe enyhén csökkent, de 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer sem mértünk magasabb augusztusi értéket.

Az augusztusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júliushoz képest, de az ütem enyhült. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb. 

A vásárolt készletek indexe egy havi szűkülés után negyedik alkalommal bővül, a júliusinál alig gyengébben. Az idei indexérték a legnagyobb augusztusi 1995 óta. 

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően augusztusban csökkenésre utal, első alkalommal három havi bővülés után. Az index értéke kisebb lett júliushoz képest, és átlag alatti értéknek tekinthető, valamint az ötödik legkisebb augusztusinak.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

  • A beszerzési mennyiség indexe minimálisan csökkent júliusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött van ötödik alkalommal két hónap szűkülés után. A bővülés üteme továbbra is erős. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb augusztusi adat, 2017-tel holtversenyben.
  • A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak egy hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenharmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb augusztusi.
  • A késztermékkészletek indexe augusztusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de bővülésre utal, aminek üteme továbbra is dinamikus. A korábbi augusztusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a harmadik legnagyobb augusztusi 1995 óta. 2017-ben kilenc bővülő hónapot mértünk, 2018-ban hatot, 2019-ben tizenegyet, 2020-ban pedig hatot.
  • A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júliushoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index egy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését egy havi bővülést követően, ennek lett most vége negyedik hónapja. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének bővülését hatodik hónapja. Az elmúlt év hét alkalommal is csökkenést hozott.

Kapcsolódó cikkeink