Blokkk.com: Nagyot pancsoltak a balatoni boltok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 09. 06. 12:10

Ha a vásárlók nyaralni mennek a Balaton mellé, akkor a tóparti boltosok többet izzadnak. Ugrott is náluk a vásárlás a nyári hónapokban. Így járvány miatti menekülés útjai is kibogozhatók a boltos statisztikából. A fővárosi vásárlók viszont ismét kidőltek a sorból.

Júniusban 6,2%-kal, júliusban 2,5%-kal többet cipekedtek a boltokból a háziasszonyok, mint egy évvel korábban, ennyivel emelkedett a boltos vásárlások mennyisége (volumene). Így túl is lépte a járvány előtti 2020-as szintet a boltos világ, hiszen 2020-ban 1,2%-1,6% volt a növekedés üteme a 2019-es jelzett hónapokhoz képest.

A balatoni vásárlók a boltokban is csobbantak egyet

Vagy inkább többet, ezt nem számoltuk. A statisztikából viszont kitűnik az, hogy a tópartot övező megyékben júniusban és júliusban jócskán megugrott a nyaralók vásárlása. Volt ilyen a korábbi években is, de ennek jelei júniusban és júliusban erősebben kirajzolódtak, a járvány hatásai közepette.

Egyik irányban sokan vásároltak nyaralót a kiemelt üdülőövezetekben, hiszen a zsúfolt nagyvárosokkal szemben ez egy védett fészek lehet a járvány veszélyével szemben. Az ingatlanvásárlások és az ingatlanvásárlók bánatára a nyaralóárak megugrása is ezt jelzi.

És sokan döntöttek úgy, hogy nem csak nyaralni, hanem lakni is máshol fognak, az agglomeráció mellett megcélozva az üdülőhelyeket is.

A nyaralóvásárlás mellett felpörgött a belföldi turizmus is, hiszen kockázatossá váltak a külföldi nyaralások, melyeket előre, már a járvány erősebb hónapjaiban kellett volna tervezgetni. Volt persze, aki bele is vágott, de sokan döntöttek úgy, hogy jobb lesz most a Balaton partján sütkérezni. És persze akkor már betértek a boltokba is, aminek nyomai fellelhetők a statisztikában is, jókora növekedési ütemek képében:

Látszik mindez a kasszák bevételeiben is, bár ezekből azért általában farag egy darabot a drágulás. A boltos árak azonban némileg másként alakultak az elmúlt években a régi időkhöz képest, mivel a nagy láncok egyre több áruházat nyitottak a tóparton, így az élesebb verseny azért fékezte az árak hajdanán látott, balcsis tempóra jellemző száguldásait. 

A balatoni boltok bevételei a nyári hónapokban nagyot ugrottak 2021-ben is az év elejihez képest, amikor megjöttek a nyaralók és az új lakók:

Budapest az utolsó

Az egyes megyék boltosait mérlegre téve a járványidőszakban a legnagyobb mértékben a fővárosi boltok estek vissza. Ennek egyik oka a külföldi turisták elmaradása volt, akik azért sok pénzt hagytak korábban a budapesti boltokban. De a boltzáras időszakok és a különféle további korlátozások is tőlük vették el a legtöbbet, hiszen például ha kevesebb idő jut bevásárlásra, akkor a vidéki vásárló nem kirándul a fővárosba plázában sétafikálni.

Az előbbek nyomán nincs sok csodálkozni való azon, hogy júliusban a boltos növekedési ütemeket nézve a csúcstartó Somogy megye, de Baranya is olyan erős volt, mint Veszprém.

Néhány megye nem tudta elérni a 2020 júliusának szintjét, így  Győr-Moson, Vas, Nógrád, Hajdú-Bihar, de hát az elmaradások tizedekben mérhetők csak.

Budapestnek volt ugyan júniusban egy megugrása, de volt is mit javítani, mivel egy évvel korábban mélyebb gödörbe pottyantak boltosai. Júliust visszaeséssel zárta a főváros, egyedüliként ezzel a nagyságrenddel.

Kapcsolódó cikkeink