Blokkk.com: Jókat falatozik a drágulás a kenyerünkből

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 08. 02. 13:02

De drágulásra nem sajnáljuk annyira a pénzt az élelmiszeres boltokban. Viszont ennek is ára van, hiszen máshol kevesebbet vásárolunk, hiszen az iparcikkes boltok egy része csak döcög a járvány előtti szintek alatt. Az élelmiszeres boltok piaca jócskán a járványos előtti szintre ugrott.

A háziasszonyok az elmúlt hónapokban mindent bedobtak a bevásárlókosarukba az élelmiszeres boltokban, ami kellett. Az élelmiszervásárlások szépen túl is lépték a járvány előtt szintet a hazacipelt árumennyiségben, volumenben nézve. De hát a drágulás azért alaposan megtépázta a pénztárcákat minden fronton és úgy tűnik, hogy a több áruterületen még mindig mínuszban sündörgő iparcikkes boltok látják kárát ennek (az élelmiszeres vásárlások bővülésének), ahol még nem mindenütt zárkózott fel a piac a korábbi szintekre.

2021-ről eddig a havi statisztikák alapján azt lehet tudni az élelmiszeres boltokban történtekről, hogy január-május hónapokban nagyjából annyit cipekedtek hazafelé a háziasszonyok, mint egy évvel korábban, az öt hónapot átfogó mutató 0,4%-kal lebeg a nullás vonal felett. A február hónap mutat méretesebb, 3,5%-os visszaesést, de hát egy évvel korábban 2019-ben, amihez hasonlítunk, 10% felett billegett a mérleg.

Egyébként pedig a koronavírus járvány sújtotta 2020-as esztendőben a nagy spájzolások nyomán, majd a korlátozások miatt azért nyomás alatt mozgó élelmiszeres piacon végül az éves mérleg 2,9%-os bővülést mutatott volumenben, mennyiségben. Volt már ilyen előtte is, például 2016-ban és 2017-ben is, a “micsoda száguldás” időszakában is, hiszen az élelmiszer vásárlások a boltos világ átlagánál kisebb ütemben növekedtek, a háziasszonyok mindig kiszámítottabbak a bevásárlólisták farigcsálásában.

De 2021-ben úgy tűnik, az élelmiszeres piacok jobban húzzák felfelé a boltos világ mérlegét.

Dőlt a pénz, és többet is cipekedtünk, de azért annyival nem

A friss heti monitoros statisztika most azt jelzi, hogy 2021 júniusában és júliusában 19%-kal több pénzt hagytunk az élelmiszeres boltok pénztáraiban, mint 2019-ben (tehát a járvány előtt). Ez első pillantásra brutális megugrásnak tűnik, és még szép is lehetne, hogy ennyivel túlléptünk a járvány előtti szinten.

Igen ám, de hát ha már azt nézzük, hogy mennyiségben (volumenben, kilóban, literben, darabban) mennyit ugrott az élelmiszeres piac, azt bizony visszahúzza a drágulás. És ráadásul a boltos árstatisztika eltér az inflációs mutatótól, annál nagyobb, erre már többször is rámutattunk.

A heti minitoros statisztika alapján a kasszaadatok könnyen kiszámíthatók, hiszen a megugrás üteme ismert, csak éppen 2019-hez kell méricskélni. Az élelmiszeres boltok drágulásában a májusi mértékkel számoltunk, ami akkor 5,6% volt.

És így az kerekedik ki, hogy 2021 júniusában ugyan nagyot, 10% feletti ütemben ugrott mennyiségben az élelmiszeres boltok piaca, viszont júliusban ez 5-6% volt.

És a járvány előtti 2019-es szinthez képest volumenben májusban 4,6%, júniusban 9,5%, júliusban pedig 8,8% lehetett a bővülés az élelmiszeres boltokban. De ez a statisztika még változhat, hiszen az adatok egy további része csak később lát napvilágot:

élelmiszer

vásár

május június július
érték volumen érték volumen érték volumen
2019 465 +0,9 481 +2% 494 +4,3%
2020 490 +1,9% 487 -1,4% 529 +3,3%
2021 531 +2,6% 573 +11,3% 589 +5,4%
KSH, érték: milliárd forint, változás: előző év azonos hónapjához képest, kiigazítatlan volumenindex,

2021 június és július: statisztikából számított folyóáras és volumen adatok

(blokkk.com, 2021. augusztus 2.)

 

 

Kapcsolódó cikkeink