Blokkk.com: Foci EB, kánikula is viszi a boltot

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 06. 14. 12:55

Drágám, ha hoztál sört, utána elmehetsz nyugodtan a turidba, nem kell sietned. – Aha, szóval kezdődik? A foci EB előbb a tv vásárlást dobta meg, majd az első kánikulai napokkal karöltve a sör, üdítő, beszerzések ugranak. De butikba is többet járunk már, fogy a fürdőruha, a nyári gönc, napszemüveg. Úgy tűnik, oldódik a járvány okozta boltos kábultság. 

A kedves vásárló csak a pláza harmadik emeletén vette észre, hogy elfelejtette a bejáratnál belépés előtt felvenni a maszkocskáját.

Maszkocska helyett napszemüveg

Hosszú hónapok alatt ugyanis arra edződött, hogy otthon induláskor felveszi a maszkot és csak hazatértekor kell levenni, hiszen addig bárhova is ment, viselnie kellett. De hát azt már megtanulta gyorsan, hogy otthonról kilépve az utcán nem kell a maszk, miniszterelnökünk személyesen be is mutatta, hogy eldobhatjuk a maszkot (fontos: az utcán vette le, nem egy boltban, igaz viszont, hogy egy nappal elsiette a dolgot).

De hát a plázakapuban még a régi beidegződés volt az erősebb, mintha már otthon felvette volna azt a valamit. És sokan a napsütésben az utcán napszemüveget viselve – valami mégis csak van az arcunkon – könnyebben felejtenek.

Eddig lassan oldódott a boltos kábultság

Nehezen oldódnak a járvány okozta görcsök a boltban is, sokszor szinte megszokásból óvatosabb még mindig a vásárló, már csak a maszk még mindig kötelező viselése miatt is. És a négyzetméterszabályra figyelmeztető feliratok is felkiáltójelként virítanak a bejárati ajtóknál, ezek még nem a járványos végét jelzik.

Úgy tűnik azonban az elmúlt napok mustrája után, hogy a június az a hónap, amikor a vásárlók többsége már kezdi elhinni, hogy ugyan a maszkot viselnie kell a boltban, látni hébe-hóba, vagy ki tudja milyen gyakran a kézfertőtlenítő flakonokat is, ott a vásárlószám tábla, de lehet szabadon vásárolni a boltban. A nonstop bolt is nyitva lehet.

Egy focilabda és a kánikula: mindent visz a boltban

Kísértetiesen hasonlít a járványhelyzet miatti korlátozások idei és tavalyi menete. A tavalyi esztendőben áprilisban és május első felében zártak a boltok, májusban már csak részben ( a hónap első felében a fővárosban és Pest megyében). Idén előbb jött néhány héttel a boltzár (március 8-tól április 7-ig), tehát volt, de rövidebb is elég volt (reméljük nagyon), de végeztével hosszabb lélegzetvételt engedett a a nyári hónapokig.

És egy évvel korábban a nyári június, július hónapokra elérte a járvány előtti szintet a boltos világ. A 2020 áprilisi 10%-nál valamelyest nagyobb zuhanást követen májusban még kapaszkodott a boltos világ kifelé a gödörből egy 3% körüli mínusszal a bugyellárisban, de júniusban már a rideg statisztikai mutatók a 100%-os szint fölé kúsztak. nem sokat, szinte csak tizedeket, de jobb felette, mint alatta mocorogni. Júliusban is hasonló kép rajzolódott ki. 2021 áprilisában javított a boltos világ, de egy 3% körüli mínusz azért volt még a járvány előtti 2019-hez képest. De innen azért sokkal könnyebb feljebb lépni.

És most nagyon úgy tűnik, 2021 nyarán ismét utolérheti magát a boltos világ. Jól jön ehhez a foci EB, ilyentájt a focirajongók a fotelbe ragadnak, de előtte kicserélik a tv-t, bespájzolnak inni- és nassolnivalókból. Így volt ez 2016-ban is, és más világversenyek környékén is. Foci EB, VB, olimpia, mind felhúzzák a boltot. Olimpia is lesz a nyáron, tőlünk ugyan messze, de a sportrajongóknak ez nem sokat fog számítani. A televízió viszont nagyon is kell ehhez is.

A nyári iskolaszünet is a boltosok malmára hajtja a vizet, hiszen többet étkezik otthon a gyerek. A nyaralók is inkább a hazai fürdőhelyeket rohanják meg, maradnak itthon, a határokon átívelő turizmus nem most fog berobbanni (igaz, hozzánk sem jönnek annyian, akik a boltokban is költekeznének).

A vásárló nem statisztikus, a pénztárcáját nézi

A hiteltörlesztési moratórium marad szeptember végéig, így ez a rés is megmarad nyáron a pénztárcákban. Ebből talán még homokozólapátra, gumimatracra, strandlabdára is futja. (Tudjuk, majd szeptembert követően törleszteni kell valahogyan, de sokaknak jól jött ez a pénz.)

És akkor a lakásfelújítás. Alaposan megdrágultak a hozzávalók, de úgy tűnik, a vásárlók nem adják fel, a barkácspiac is erős lesz a nyári hónapokban.

Erre a nyárra összejött minden a boltos piac javításához, a méretes drágulást nem számítva. Sokan persze már a nyári vásárra várnak.

(blokkk.com, 2021. június 14.)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink