Blokkk.com: Augusztusban csúcsra futott a vendéglő

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 09. 13. 12:09

A vendéglátásban a nyár a legerősebb. Augusztus csúcsot is futott, 174 milliárdot hozott a vendéglősök konyhájára a nyári meleg nyomán a vendégek hada, ennyit még soha. Persze, a kényszerű drágulás, mivel költség akadt bőven, az adagok, itókák számát visszahúzta a statisztikában. De legalább kóstolgatta a járvány előtt szintet a kedves vendég, igaz, még alulról csipegetve. 

A heti monitoros statisztika szerint a vendéglátás bevételei 11,6%-kal nőttek augusztusban (július 31-augusztus 27 között). De nem az előző év, hanem 2019 azonos időszakához képest. Ez bőséges adagot jelent, hiszen a 2020-tól felpörgött járvány alaposan megtépázta a vendéglősöket is.

A járványos hónapokban hatalmas pénzeket buktak a vendéglősök a járvány előtti időszakhoz képest. 2020-ban (márciustól, az első korlátozások bevezetésétől számolva) 500 milliárd, 2021 első félévében további közel 200 milliárd forintot. (És egy éves forgalmuk 2019-ben  közel 1.500 milliárd, 2020-ban pedig valamivel több, mint 1.000 milliárd forint volt). De ami piacban akkor elveszett, azt már nem lehet bepótolni, ahhoz visszafele kellene pörgetni a naptárt.

A tetemes veszteségeket viszont, melyeket maguk előtt görgetnek még mindig napról-napra a vendéglősök, azt viszont le kellene dolgozni, hiszen a soványka támogatások mellett minden tartalékot felemésztettek a járványos napok. Még jó, hogy az elvitelezést fel tudták pörgetni a vendéglők, ezzel sokan életben tudtak maradni, de nyilván sok veszteséggel körítve. És számos vendéglő elbukott, újranyitni már nem tudott.

Sajnálatos éppen az előbbiek miatt is az elvitelezés 5%-os áfakulcsának megszüntetése augusztustól (amit még 2020 november 14-től vezettek be). Hiszen ha a vendéglátós piac vissza is rendeződik, de sok-sok veszteség és költség (például a munkaerőhiány miatt) húzza még a zsebeket. És a negyedik hullám is előttünk van (vagy ki tudja).

Mindez látszik is az árakon. De tegyük hozzá, a balatoni vendéglőkön kívül (ahol túl izgalmas árcsata zajlik) azért máshová is be lehet ülni, a vendéglős piac és az árak is eltérő hullámokat vetnek: ha sok a vendég, többet engedhet a vendéglős szorításból.

A vendéglőben a csúcs a nyár

Nem a december. A nyári hónapokban a vendégek pénztárcájából a fizetőpincéreknél hagyott pénz már júliust követően augusztusban is túllépte a járvány előtti szintet, augusztusban bevételi rekordot is döntve:

Nagy úr a korsó

A kedves vendég, amikor az étlapot böngészi, nyilván az étek-, italféleséggel kezdi. De hát az árra is vet azért egy pillantást, vagy éppen többet is, ha feltűnik a változás. Az eredmény pedig a rendelés, amikor nem az árat mondja be a kedves vendég, azzal majd amúgy is jön a fizető pincér elszámoláskor, hanem az étek, ital nevét. És azt, hogy miből mennyit is kér.

Hát ebből a miből mennyit körből jön ki a statisztikában a volumenindex, ami a mennyiség változását jelenti. Egy hajszálnyit kell még izzadni, de már a járvány előtti szintet kóstolgatja a vendéglátás:

Kapcsolódó cikkeink