Black is beautiful?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2019. 10. 28. 09:58

Az utóbbi 2-3 év egyik divatos élelmiszerpiaci trendje az úgynevezett fekete élelmiszerek – fagylalt, pizza, sőt, üdítőitalok – megjelenése, a témával mi is foglalkoztunk trendelemzéseinkben.

Ezek színe többnyire aktív szén, ritkábban más élelmiszerszínezékek hozzáadásával érhető el. Aktívszén-tartalmuk miatt az ilyen élelmiszereknek méregtelenítő hatást is tulajdonítanak, ilyenek többek között a fekete smoothiek. A szokatlan szín felkelti a fogyasztók érdeklődését, egyeseknél averziót vált ki, mások megkívánják őket. Fontos azonban tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nemcsak méreganyagokat köt meg nagy hatékonysággal, de más molekulákat, a szervezet számára fontos vegyületet is, így például vitaminokat és gyógyszermolekulákat: például fogamzásgátlók vagy szívgyógyszerek hatóanyagait.


Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet – hívja fel a figyelmet a NÉBIH. A fekete élelmiszerekben rejlő kockázatokról az osztrák élelmiszerbiztonsági hatóság részletes tanulmányt is készített, az ennek a vizsgálatnak eredményeit tartalmazó összefoglaló jelentés el is érhető a NÉBIH honlapján. Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél, a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett („quantum satis”) élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelyekhez nem használható. Természetesen e megállapítások nem vonatkoznak a tintahal tintájával vagy más módon, nem szénnel „befeketített” ételekre.

Kapcsolódó cikkeink