BKIK: Talpra állítható a budapesti vendéglátás, csak tennünk kell érte
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szakemberei szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által a napokban publikált, a hazai vendéglátás 2021-es alakulásáról szóló, pozitív tendenciát mutató adatai.
„A BKIK üdvözli a hazai és a budapesti vendéglátó-forgalomról szóló, javuló adatokat. A koronavírus-járvány sajnos súlyos veszteségekkel járt és jár még ma is, ugyanakkor a kormány, a főváros és az érdekképviseletek sokrétű válságkezelő intézkedései nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az iparág lassan talpra állhasson. Bízom benne, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által tett szakmai ajánlások, valamint saját programjaink is részei a sikernek. Szeretnénk ezúton is megköszönni minden cégnek és vendégnek, aki csatlakozott »Újra nyitva Budapest« nevű fogyasztásélénkítő és turisztikai programunkhoz” – nyilatkozta Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
A BKIK az elmúlt években több egyeztetést is kezdeményezett a kormánnyal és a fővárossal, egyebek mellett adóvégrehajtási moratóriumot kért a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő vállalkozások számára, 50 százalékos tagdíjmérséklési lehetőséggel támogatta tagjait és saját válságkezelő programot is indított.
Az Újra nyitva Budapest – #újranyitvaBP fogyasztásösztönző programja keretében a pandémia 10 ezer mindennapi hősének vendégül látásával együtt a vendéglátóhelyi fogyasztást is népszerűsítette a kamara. A BKIK a belföldi turizmus Budapestre irányítása céljából több száz vidéki egészségügyi dolgozót utaztatott a fővárosba.
A kamara szakmai ajánlást fogalmazott meg a COVID-19 fertőzés veszélyét csökkentő légsterilizáló eszközök használatával kapcsolatban, a forgalmazókkal történt megállapodás nyomán pedig a legjobbnak talált eszközöket 25%-os kedvezménnyel szerezhetik be a vállalkozások, a kamara önkéntes tagjai pedig további kedvezményeket vehetnek igénybe.
Az MTÜ közlése szerint a 2021-es évet a vendéglátás kiemelkedő eredményekkel zárta: a bevételek csaknem 26%-kal magasabbak voltak, mint 2020-ban és kevesebb, mint 3%-kal maradtak el a 2019-es eredményektől. Adataik azt mutatják, hogy Budapest az országos vendéglátásban betöltött szerepe közelíteni kezdte a válság előtti szintet. Ugyanakkor iparági szereplők szerint a rezsiárak alakulása és a nyersanyagárak várható emelkedése további nyomás alatt tarthatja a szektort.
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >MTÜ-vezérigazgató: sikeres volt a turizmus legmagasabb szintű európai rendezvénye
Budapest közös platformra hozta az európai turizmus kormányzati és piaci…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új zseb nyílik a SZÉP-kártyán Aktív magyarok névvel
Mindenki a saját egészségének a kovácsa, az Aktív Magyarország program…
Tovább olvasom >MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >A 2024-es év bejglijei: Karl Cukrászda és Még1kiflit Pékség a dobogón
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette az Év bejglije…
Tovább olvasom >